Najvrednija djela svijeta u Beogradu

muzej_beogradU naselju Banjica, kod Beograda, u porodičnoj kući Viktora Lazića otvoren je Muzej knjige i putovanja. Među pedesetak osnivača ovog muzeja su i slavni autori Ljubivoje Ršumović, Milovan Danojlić i Mirjana Vuisić, a počasni članoviosnivači su, Matija Bećković, Filip David, Pero Zubac, Emir Kusturica, Nevenka Tadić, Ivo Tartalja i Dušan Bataković.

Osnivači ovog muzeja ističu da muzej ima milion knjiga iz 90 zemalja svijeta, a zbirka se uvećava iz dana u dan.

Najmanja knjiga na svijetu, budistički molitvenici u obliku „zvečke“ sa Tibeta i na štapićima od bambusa iz Kine, pravoslavne knjige iz Etiopije od placente ovce, knjiga od svile, knjiga na pirinču koja može da se pretvori u jestivu kašu, knjigalepeza iz Šri Lanke, knjiga sa Tajlanda od slonovog izmeta s ilustracijama slona, knjige sa Sumatre od ljudskih kostiju, „strip“ od prije 1.200 godina i najmanja knjiga na svijetu su samo dio kolekcije zanimljivih eksponata koje čuva Muzej knjige i putovanja u Beogradu.

Direktor muzeja i pokretač čitavog projekta Viktor Lazić istakao je da se među svjetskim eksponatima nalaze i najznačajniji predmeti srpske baštine. Muzej, između ostalog, čuva legate Pere Zupca, Darka Tanaskovića, Pavla Zorića, Asima Peca, Mihajla Desančića, Srbe Ignjatovića, Milovana Danojlića, Ileane Čure, porodica Bešević i Leko, arhivu Uroša Predića, dio arhiva Milutina Garašanina i legat Darka Tanaskovića.

Izvor: Nezavisne novine