Nacija koja voli tačnost i mrzi kašnjenje: Švajcarska

Izreka poput „Tačan kao švajcarski sat“ u jeziku se ustalila s razlogom – Švajcarci su nacija koja je poznata po svojoj tačnosti, preciznosti i mržnji prema kašnjenju.

I iako većina predrasuda i stereotipa nema svoje pokriće, tačnost Švajcaraca je svakako nešto što nije samo teorija.

Novinar BBC-a Eric Weiner piše kako su Švajcarsci besprijekorno tačni i visoko efektni.

„Za nekog ko hronično kasni, ko je neefikasna i prilično aljkava osoba, posjeta Švajcarskoj kod mene je urodila koktelom emocija: strahopoštovanjem, olakšanjem i mrvicom iritiranosti“, piše Weiner.

On navodi kako za Švajcarce tačnost nije samo ljubaznost, već izvor dubljeg zadovoljstva. Švajcarci su pronašli značenje u učenju njemačkog filozofa Schopenhauera čija je definicija sreće da je ona „odsustvo bola“.

Stoga ne čudi da su upravo Švajcarci najveći svjetski proizvođači satova. Šta je došlo prije – precizni satovi ili tačni ljudi teško je reći, ali rezultat je isti, nacija u kojoj su vozovi, kao i sve ostalo, tačni u minutu.

„A tu su i toaleti, jeste li vidjeli javne toalete u Švajcarskoj? Jako su čisti. U nekim zemljama je opasno piti vodu iz česme, u Švajcarskoj nije tako. Sva voda dolazi iz prirodnih izvora. Odakle dolazi takva preciznost i tačnost? Niko ne zna reći sa sigurnošću, ali pretpostavlja se da je zbog planinskog područja. Ako ne sadite i ne žanjete svoje usjeve na vrijeme, ostaćete gladi“, piše Weiner.

Tačnost je, nažalost, umjetnost koja izumire u svijetu, a za to su djelimično krivi mobilni telefoni. Ne osjećamo više obavezu da dođemo na vrijeme budući da su svakom trenutku možemo SMS-om ili putem interneta javiti toj osobi da ćemo kasniti nekoliko minuta.

Susan Jane Gilman, američka autorka koja u Ženevi živi u proteklih 11 godina kaže kako nikad nije naručila taksi koji je kasnio, te je tu bio u tačnu minutu kad ga je naručila. Pričala je sa oduševljenjem kako je, na primjer, kad je kupovala novi frižider, kompanija koja dostavlja uređaje javila precizan vremenski okvir od dva sata u toku dana u kojem će to napraviti i tad i došla.

Ipak, tačnost i preciznost imaju i svoje negativne strane. Na primjer, kafići u Švajcarskoj obavezno svaki dan u 16 sati dožive ogromne gužve budući da svi svoju pauzu za kafu prave u 16 sati.

Ekstremna potreba za tačnošću stvara i očekivanja, a ukoliko očekivanja nisu ispunjena, stižu nezadovoljstvo i frustracija. Na primjer, Švajcarce je nedavno uznemirila činjenica da je samo 87.5 % državnih vozova dolazi u okviru tri dozvoljene minute kašnjenja, budući da bi ciljani postotak trebao biti 89 %.

Ipak, Švajcarska nije jedina zemlja u kojoj je tačnost vrlina, te svog ozbiljnog suparnika ima u Japanu, gdje je dozvoljeno kašnjenje vozova svega 36 sekundi.

izvor:

mondo.ba