Koliko bi trebalo da imate kilograma?

Pa, odgovor nije broj.

Većina žena svoju „veličinu“ procenjuje poredeći se sa drugima, sa devojkom koja može beskonačno da trči na traci u teretani, sa mamama iz parkića, sa koleginicom sa posla (za koju možda ne zna kako se zove, ali zna da ima veliku tzadnjicu…). Toliko je oblika tela, toliko tipova figure, da je prirodno da se zapitate koliko bi trebalo da imate kilograma.

Ali, tu dolazimo do ključnog problema i glavnog uzroka nezadovoljstva. „Ako svoju težinu procenjujete samo na osnovu onoga što vidite – u ogledalu, na vagi – nikad nećete moći da procenite da li ste zapravo zdravi ili ne“, kaže za Redbook dr Rebeka Skričfild, lekarka iz Vašingtona, i autor knjige Body Kindness. Žene težinu tako često pretvaraju u nešto što nad njihovim životom ima neverovatnu moć, pokušavajući da odgovor na pitanje „koliko bi trebalo da imam kilograma“ izjednače sa odgovorom na pitanje „da li mi moja omiljena mala crna haljina i dalje stoji savršeno“ ili „da li je moja zadnjica veća od njene“. I tako sve postaje surova igra brojki, a ne bi trebalo da bude tako.

Zdrava težina nije jedan određeni broj za sve ljude, čak ni za sve ljude iste visine“, kaže de Skričfild. „To je čitav opseg različitih stvari, uključujući i genetske predispozicije i životne navike.“ Osim toga, postoje tri osnovna telesna okvira, „veliki“, „srednji“ i „mali“, ali te kategorije imaju podgrupe. Tako možete, recimo, biti krupni, ali naginjati „manjem“ ili „većem“ kraju tog spektra. Dakle, postoji toliko različitih tipova telesne građe na ovom svetu, da se ne može jedan proglasiti „zdravim“, a drugi automatski „nezdravim“.

Iako je tačno da vam vaga nikad neće ispisati broj koji vam govori sve to, pothranjenost ili gojaznost su problem, pri čemu i pothranjenost i gojaznost dugoročno imaju vrlo štetne posledice po vaše opšte zdravstveno stanje, ali i životni vek.

U nekim slučajevima, dakle, vaša kilaža može biti signal onoga što se dešava sa vašim zdravljem. Evo nekih stvari koje vam mogu pomoći da utvrdite da li je vaša težina „prava“ težina za vas.

BMI je sr**** – evo nečeg boljeg

Verovatno ste čuli za BMI (Body Mass Index, indeks telesne mase), verovatno ste već i računali koliki je vaš. Ali, istraživanje koje je nedavno sprovedeno na UCLA, pokazalo je da je to potpuno nepouzdan sistem procene zdravstvenog stanja. „Da ne pominjemo da je BMI izmišljen od strane osiguravajućih kuća, i to na osnovu belih muškaraca srednjih godina, tako da je zapravo daleko od relevantnog sistema procene“, dodaje dr Skričfild.

Bolji sistem procene je ABSI (A Body Shape Index, indeks oblika tela). Ovde se u obzir uzimaju vaš obim struka, visina i težina, a sistem je pouzdaniji od BMI.

Ako želite da proverite kako se kotirate, generalno – obim struka veći od 89 centimetara i procenat telesne masti viši od 32 odsto ukazuju da je vaša težina u „nezdavoj“ zoni.

Promena u telesnoj težini ne mora uvek da bude loša

Ako ste sa 58 kilograma otišli na 61, 2, i odjednom ste se našli u spirali potrage za dijetama i trikovima za brzo skidanje kilograma, zaustavite se odmah. „Zdrava telesna težina menja se u kontinuumu“, kaže dr Skričfild. Dakle, ako imate težinu koja je za vas zdrava i dobra, a dodate ili izgubite dva, tri kilograma, vaša težina je i dalje – zdrava i dobra za vas. Kako je to moguće? „Postoje biološke i hormonske promene do kojih dolazi u ’30. godinama, u trudnoći i posle trudnoće, a i kasnije u životu na našu težinu utiče mnogo faktora“, kaže dr Skričfild.

Dakle, male oscilacije u težini? Sve je ok. Velike promene u bilo kom „smeru“? Verovatno nije baš sve kako treba. Velike oscilacije u težini (osim ukoliko vam nije uvedena terapija koja podrazumeva lekove koji među kontraindikacijama imaju i dobijanje na težini) mogu biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, i u takvom slučaju, najbolje je da odete kod lekara.

Ako ste aktivni – na konju ste

Ne morate da budete u savršenoj formi, ali ako ste agilni, okretni i aktivni – sve je ok. Ako počnete da primećujete da vas kilogrami opterećuju, ako vam je teže da se krećete, ako ste postali tromi i usporeni, to je signal da je vaša težina u „opasnoj“ zoni. Recimo, ako ste mogli da trčite pet kilometara na traci bez problema, a sad se jedva popenjete na drugi sprat bez lifta, vreme je da se posvetite svom zdravlju. Ne svojoj težini, svom zdravlju. Jer ne radi se o „veličini“, već o „sposobnosti“

Razgovarajte sa svojim lekarom opšte prakse

Možete li da budete debeli i zdravi? Da li i mršavi ljudi mogu imati skriveno salo koje je opasno po zdravlje? Da i da. Ono što bi trebalo da proverite je kakav vam je krvni pritisak i krvna slika, naročito holesterol i trigliceridi. Ako su rezultati ok, onda je vaša težina onakva kakva bi trebalo da bude.

Ali to da li je vaša težina onakva kakva bi trebalo da bude neće vam reći ni vaga ni ogledalo, za to morate da pogledate „unutra“…

izvor:

mondo.ba