Kako spriječiti prehladu i gripu: Vakcina je najbolji način, ali postoje i druge metode

Veoma je važno da tokom sezone gripe i prehlade često perete ruke i koristite antibakterijske vlažne maramice. Virusi u organizam ulaze putem očiju, nosa ili usta. Zato djeca koja se često diraju po licu bivaju češće zaražena.

Iako mnogi tvrde da je najefikasniji i najsigurniji način da se odbranite od gripe upravo vakcina, postoje i drugi načini koji će vam u tome pomoći.

Perite ruke 

Većina virusa prenosi se direktnim dodirom. Neko ko je prehlađen ili ima gripu, vjerovatno će kihnuti u ruku, a zatim dirnuti telefon, tastaturu, čašu, prekidač… Upravo zato veoma je važno da tokom sezone gripe i prehlade često perete ruke i koristite antibakterijske vlažne maramice, te gelove za dezinfekciju ruku.

Ne prekrivajte usta kad kišete i kašljete 

Virusi i bakterije obično se zakače za dlan, pa tako prehladu prenosite dalje. Umjesto da usta prekrivate dlanom, uvijek koristite maramicu koju ćete kasnije baciti u smeće.

Ne dirajte se po licu 

Virusi u organizam ulaze putem očiju, nosa ili usta. Zato djeca koja se često diraju po licu bivaju češće zaražena, a kasnije virus prenose i na roditelje. Tokom sezone izbjegavajte se dirati po licu, pa na to upozoravajte i mališane.

Redovno vježbajte 

Aerobne vježbe povećavaju broj otkucaja srca tako da ono pumpa više krvi kroz organizam. Kad brže dišete, više kisika se prenosi od pluća do krvi što uzrokuje i pojačano znojenje, a sve to utječe na sposobnost tijela da se odbrani od virusa.

Jedite hranu koja sadrži fitohemikalije 

Fitohemikalije se nalaze u biljkama i one im daju sve vitamine i minerale koje posjeduju. Biljke najbogatije hemikalijama su zeleno lisnato povrće kao i crveno i žuto voće i povrće.

Ostavite cigarete 

Statistike kažu da ovisnici o cigaretama češće obolijevaju od prehlade i gripe od nepušača, a to je zato što je njima imunitet daleko slabiji. Pokušajte ostaviti cigarete barem tokom zimske sezone.

Smanjite konzumaciju alkohola 

Alkoholna pića suzbijaju mogućnost imunološkog sistema da se odbrani od bolesti. Oni koji često konzumiraju alkohol skloniji su infekcijama kao i sekundarnim komplikacijama koje one donose. Alkohol izaziva dehidraciju i podstiče veći gubitak nego unos tečnosti.

Opuštajte se 

Ako naučite kako se pravilno opustiti, moći ćete ojačati imunitet. Pokušajte meditirati ili se opuštati na način koji vam najviše odgovara. Nakon svega nekoliko mjeseci osjetit ćete nevjerovatnu promjenu.

Izvor: Faktor.ba