Kako je nastala omiljena dječja igračka

Plišani meda je omiljena igračka mnogima i svakako neizostavni dio djetinjstva. Evo kako je jedan imigrant došao na ideju da napravi ovu igračku prije više od 100 godina.

Plišanog medu na engleskom zovu „tedi ber“ (teddy bear), a ova igračka napravljena je u čast nekadašnjeg američkog predsjenika Teodora Ruzvelta.

Sve je počelo kada je u američkoj državi Misisipi davne 1902. godine organizovan lov na medvjede, a ovom događaju je prisustvovao i Ruzvelt. Od svih prisutnih lovaca, jedino on je ostao bez plijena.

Ruzveltovi asistenti su tada, kako bi spriječili da predsjednik jedini ostane bez plijena, zarobili mladunče crnog američkog medvjeda i predložili da ga on ubije.

Njemu se, međutim, ta ideja nije svidjela i odbio je da ubije medvjeda. To je, kao što možete da pretpostavite, bila vijest koju su prenijeli svi američki mediji, a karikaturista Kliford Berimen je ovaj predsjednikov potez prenio na karikaturu.

Vlasnik prodavnice slatkiša u Bruklinu, Moris Mičtom, vidio je karikaturu i došao na ideju. On i njegova supruga Rouz su inače pravili plišane igračke, a Mičtom, inače ruski imigrant jeverjskog porijekla, odlučio je da naprave plišanog medu i posvete ga predsjedniku koji nije htio da ubije medvjeda. Tako su ga nazvali „tedi ber“, po Teodoru Ruzveltu.

Nakon što je Ruzvelt dao dozvolu da se za igračku upotrijebi njegovo ime, Mičtom je počeo masovno da proizvodi ove plišane igračke. Danas je ovaj meda popularan u cijelom svijetu, a godišnja vrijednost ovih igračaka iznosi 1,5 milijardi dolara.

Takođe, zanimljiv je podatak da svake godine u hotelima širom svijeta ostane oko 75.000 plišanih meda koje najmlađi gosti zaborave.

Izvor: Mondo