Kako da jedete bijeli luk bez neugodnog daha

Evo načina da jedete bijeli luk, a da ljudi ne bježe od vas.


Mnogi vole da jedu bijeli luk, ali ga izbjegavaju zbog jakog i ne baš prijatnog mirisa. Znate već i sami da ni pranje zuba ne pomaže pri neutralisanju zadaha koji miriše na luk, ali postoje tri namirnice koje će „ubiti“ taj miris, tako da na miru možete da ga jedete.
Najbolje namirnice za neutralisanje mirisa bijelog luka su nana, jabuka i zelena salata.
Do tog zaključka došli su istraživači koji su od volontera tražilli da žvaću čen belog luka 25 sekundi, zatim piju malo vode, a onda su konzumirali hranu koja navodno neutrališe miris luka.
Nakon toga su autori istraživanja analizirali jačinu mirisa bijelog luka u zadahu volontera, i tada zaključili da su najbolje rješenje za taj miris nana, jabuka i zelena salata.
Istraživači su otkrili dva mehanizma ključna za neutralisanje mirisa luka: enzimi (koji se nalaze u sirovoj hrani i uništavaju neprijatan miris) i fenolne supstance (nalaze se u sirovim i kuvanim namirnicama) koje uništavaju isparenja.
Oni savjetuju da, ako odlučite da miris bijelog luka neutrališete zelenom salatom ili jabukom, ipak sažvaćete i list nane koji će osvježiti dah svojim jakim mirisom.

Izvor: Mondo.rs