​Italija: Može kuća za evro, ali komšije tražite sami

U nevjerovatnoj ponudi Italijani nude jeftine kuće za evro, ali je caka da se nalaze u napuštenim selima.

 Italijanske vlasti nude na prodaju kuće po cijeni od nešto više od jednog evra, ali ponuda nije nimalo idealna kako se na prvi pogled može pomisliti. Radi se o napuštenim selima koja se ovom inicijativom pokušavaju vratiti u život.

Ali, s druge strane, kuće se nalaze na idiličnim lokacijama pa je za one koji traže mirne i netaknute lokacije ponuda zapravo i poprilično dobra. Ostaje ipak činjenica da se radi o objektima u koje treba uložiti dosta, a procjenjuje se da se radi i o nekoliko desetina hiljada evra.

U ponudi su zasada sela Gangi na Siciliji, Carega Ligure u regionu Pijemont i mjesto Leće nei Marsi u predjelu Abruci. Sela su napuštena, ili gotovo napuštena, usljed loših životnih uslova, ali lokalne vlasti vjeruju da će ova inicijativa pomoći da se te idilične lokacije ne pretvore u sela duhova.

U selu Gangi kuće nisu u tako lošem stanju pa je renoviranje puno jeftinije, ali je zato cijena pojedinog objekta oko 100 evra.

Carega Ligure poznata je po dolinama i kućama u kojima su živjeli fratri, a Leće nei Marsi je pod zaštitom UNESCO-a.

„Želimo izbjeći da se te istorijske lokacije zaborave, a ne postoje nikakve fondacije iz kojih bi se finansiralo održavanje stoga je ovo inicijativa sa ciljem da se mladi ljudi vrate u ova sela“, rekao je za Dejli Mejl tamošnji načelnik Đanluka de Angelis.

Prošle je godine slična inicijativa pokrenuta i u Španiji, ali u tom slučaju radilo se o čitavim selima koja su se nudila na prodaju po cijeni prosječnog stana. 

izvor:

6yka.com