Golubovi istražuju kvalitet vazduha u Londonu

Kao jedna od mjera u borbi protiv zagađenja vazduha, vlasti u Londonu koriste golubove u prikupljanju informacija o zagađenosti vazduha u prijestolnici Velike Britanije. 

Jato golubova opremljeno minijaturnim ruksacima u kojima se nalazi GPS i senzori za mjerenje kvalitete vazduha, svakodnevno vrijedno prikupljaju informacije o zagađenosti vazduha u Londonu, i tako rade veoma koristan posao.

Golubove je sa krova jedne zgrade u istočnom Londonu pustio Brian Woodhouse, istraživač u okviru projekta o kvalitetu vazduha marketinške agencije DigitasLBi.

Senzori koji se nalaze u ruksacima koji su fiksirani na golubove prikupljaju podatke o azot dioksidu i jedinjenjima koja isparavaju. Da bi golubovi bili sigurni, čitav proces nadgledao je veterinar.

Ovaj projekat ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na sve zagađeniji vazduh u Londonu, te da se alarmiraju nadležni organi kako bi riješili problem.

Organizatori projekta učinili su ga interaktivnim pokretanjem hashtaga @PigeonAir, tako što su pozvali sve građane Londona da tvitujuu ukoliko primjete „vrijedne golubove na zadatku“.

Preuzeto sa www.klix.ba