Duže od ovog ljudi ne mogu živjeti

starostHolandski naučnici utvrdili su da postoje granice ljudskog životnog vijeka, „stakleni strop“ koji iznosi 115,7 godina za žene i 114,1 godina za muškarce uprkos tome što se prosječno povećava očekivani životni vijek.

Statističari sa Sveučilišta u Tilburgu i Roterdamu istraživali su podatke iz zadnje tri decenije obuhvativši 75.000 Holanđana kojima je upisana tačna dob u trenutku smrti, objasnio je profesor John Einmahl, voditelj studije.

„Prosječno živimo duže, ali najstariji među nama nisu postajali stariji u zadnjih trideset godina“, rekao je John Einmahl.

U Holandiji se gotovo utrostručio broj osoba koje su napunile 95 godina.

„Međutim, postoji zid i ta gornja granica nije se promijenila“, istaknuo  je.

Očekivani životni vijek prosječni je životni vijek koji mogu očekivati pojedinci iz neke dobne grupe i jedan je od pokazatelja blagostanja u društvu.

Rezultati istraživanja upotpunjuju otkrića naučnika iz Sjedinjenih Država koji su lani utvrdili sličnu gornju granicu. Ali američki naučnici tvrde da pojedinci danas ne dostižu izuzetno visoku dob kao što je to nekad bio slučaj.

John Einmahl i njegovi kolege ne slažu se s tom tvrdnjom. Navode da njihovi zaključci ne pokazuju gotovo nikakvih odstupanja u trajanju maksimalnog životnog vijeka danas u odnosu na prošlost.

Izvor: Nezavisne novine