Danci izmislili pivo u prahu

Danska pivara „To ul“ (Dva piva) predstavila je svoj novi proizvod – pivo u prahu, koje je, kako tvrdi, uvijek spremno za konzumiranje na bilo kojem mjestu, čim mu se doda voda.

Osnivači pivare Tobijas Emil Jensen i Tore Ginter kažu da se procesom zamrzavanja i isušivanja vrši odvajanje suve materije piva na način koji ne mijenja ukus. 

Za vrijeme tog procesa, voda i alkohol potpuno isparavaju iz piva, a u prahu ostaju šećeri, proteini, komponente koje ukusu daju gorčinu i aromatični elementi.

Karakterističan ukus piva vraća se čim se prah zalije vodom, ali da bi se postigao pun efekat tradicionalnog pića, neophodno je dodati mu i alkohol, piše danski list „Kopenhagen post“.

Kompanija „To ul“ navodi da je pivo u prahu napravljeno da bi ovo piće moglo da se konzumira na mestima gde je teško dostupno, poput izleta u prirodu ili avionskih letova.

Ipak, buduća verzija koja će sadržati i alkohol mogla bi da bude zabranjena u mnogim zemljama, koje ne dozvoljavaju prodaju alkohola u prahu.

Pivara „To ul“ osnovana je 2010. godine i već je postala poznata po proizvodnji neobičnih vrsta piva – sa aromom kafe ili raznog vrsta tropskog voća. Proizvodi ove pivare, karakteristični i po upadljivoj ambalaži, danas se prodaju u više od 40 zemalja.

Izvor: B92