Da li znate šta sve uništava vaše zube?

Čak i neke veoma zdrave navike, prije svega u vezi sa ishranom, veoma su loše za naše zube.

Doktor Tarik Idres, zubar iz Mančestera, sastavio je listu stvari koje loše utiču na naše zube, a kojih većina nas nije svjesna.

Žvakanje kockica leda

Grickanje leda, kao i hladnoća, mogu dovesti do toga da zub ili zubi napuknu. Čak iako ne vidite da se nešto dogodilo, može doći do mikroskopskih povreda gleđi koje često uzrokuju mnogo veće probleme.

Suvo voće

Grožđe, suve šljive, ananas i slične namirnice dosta štete zubima. Osim što imaju jaku kiselinu, lijepe se za zube pa tako stvaraju naslage koje zubi „ne vole“.

Vino

Vino je posebno pogubno za zube jer grožđe sadrži dosta kiseline. Naročito je za zube štetno bijelo vino jer je kiselije od crvenog, a pjenušavo je najgore zbog ugljen-dioksida, koji takođe nagriza zube.

Topla limunada, čaj i kafa

Osim što čaj i kafa farbaju naše zube, kofein isušuje usta, zbog čega zubi brže propadaju. To ne znači da morate da prestanete da pijete kafu ili čaj, već samo da smanjite broj šoljica dnevno.  I limunada, tako zdrava za ljudski organizam, takođe nagriza zube. Zato se preporučuje da nakon svake šolje čaja, kafe ili limunade, popijete šolju vode.

Plivanje

Ukoliko često idete na bazen, moguće je da imate više problema sa zubima jer hemikalije kojima se pročišćavaju bazeni, posebno hlor, izuzetno utiču na propadanje gleđi. I američki i kanadski stručnjaci kažu da 34 nedelje povremenog plivanja u bazenu uzrokuju veoma brzo kvarenje zuba.

Previše tvrde četkice za zube

Neki ljudi misle da su tvrđe četkice bolje i da će njima bolje oprati zube. Pogrešno, pogotovo kod odraslih osoba. Naime, kako starimo tako nam se desni povlače pa korijen zuba postaje izloženiji, a zubi osjetljiviji.

Često pranje zuba

Pranje zuba dva puta dnevno, ujutro i uveče, sasvim je dovoljno što se zdravlja i ljepote tiče. Ali mnogi ih peru još dodatno nakon obroka. Međutim, ako ste pored toga pili gazirano piće, a operete zube u razmaku od 30 minuta, načinićete više štete nego koristi. Pričekajte barem sat nakon obroka ili gaziranog pića jer će tako prvo pljuvačka da neutrališe kiseline.

Previše voća

Sigurno ste mislili da ne može biti previše voća. Ali ono je ekstremno kiselo i štetno za zube. Volite li voće, pokušajte da ga jedete jednom u danu, količinu koja vam odgovara, ili pijte vodu uz voće, ili kombinujte s hranom koja neutrališe to negativno dejstvo, poput sira.

Pirsing u ustima ili na jeziku

Osobe koje imaju pirsing često slučajno okrznu zub tokom jela.

Korišćenje zuba umesto alata

Ovo vam je sigurno poznato. Koliko ste puta zubima otkinuli etiketu na odeći ili otvorili kesicu kikirikija? To, naravno, loše utiče na zube, zbog čega njihovi vrhovi često pucaju.