Da li su vam poznate ove nelogičnosti?

Svijet je pun nelogičnosti i zanimljivosti, a mi vam donosimo neke koje možda niste znali, a možda i jeste.

  • Oktobarska revolucija u Rusiji 1917. godine, zapravo se nije desila u oktobru, nego u novembru. Naravno razlika je u primjeni kalednara u tom periodu. U Rusiji je u tom periodu, i dalje, na snazi bio Julijanski kalendar i razlika od 13 dana na kasnije usvojeni Gregorijanski kalendar.
  • Slična priča je i sa Majskim prevratom u Kraljevini Srbiji, odnosno promjenom vladajuće dinastije nakon ubistva poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović, Kralja Aleksandra. Po Julijanskom kalendaru, koji je tada korišten u Kraljevini Srbiji, bio je mjesec maj, a po Gregorijanskom kalendaru skoro polovina juna.
  • Egipat, kao država koja se teritorijalno prostire u Africi i dijelom u Aziji, je bio evropski šampion u košarci. To se desilo 1949. godine. Ujedno, Egipat je bio domaćin tog takmičenja i to je jedini put da se prvenstvo igralo van Evrope, ako ne računamo azijski dio Turske gdje je Evropsko prvenstvo održano 2001. godine.
  • Na većini geografskih karata ostrvo Grenland izgleda veće od Australije. U stvarnosti, Australija je više od tri puta veća. Razlog zašto je Grenland na geografskim kartama veći je taj što je bliži Arktiku, a tu se meridijani sužavaju, pa kada se svijet “ispegla“ na kartu, dobije se pogrešna slika.
  • Planeta Merkur je planeta koja je najbliža Suncu, ali nije najtoplija. Venera je najtoplija planeta i ona se koristi kao primjer globalnog zagrijevanja, jer na njoj temperature dostižu i 400 stepeni Celzijusovih. Znamo da je proces globalnog zagrijevanja počeo i na Zemlji.
  •  Portugal je jedina evropska država koja je izmjestila svoj glavni grad na drugi kontinent. Početkom XIX vijeka zbog Napoleonovih ratova glavni grad je nešto manje od petnaest godina bio Rio de Žaneiro.
  • U svemiru realno ne postoji “gore“, “dole“, “lijevo“ ili “desno“. To može da postoji samo relativno u odnosu na položaj nečega.
  • Raketa koja je lansirana sa Zemlje ne odupire se o podlogu prilikom poletanja već koristi zakon akcije i reakcije da bi izašla van atmosfere.

To su bile neke od, na prvi pogled, nelogičnosti, koje smo odvojili za vas.