Braća iz Slovačke najbrži tim u kopanju grobova u Evropi

Tim iz slovačkog sela Trenčin krunisan je titulom najbržih kopača grobova u centralnoj Evropi nakon što su iz takmičenja izbacili najjače rivale Poljsku i Mađarsku.

U takmičenju u kopanju grobova učestvovalo je 10 timova koji su imali samo lopate. Zadatak je bio iskopati grob 1,5 metara dubine, dva metra dužine i 0,9 metara širine. Takmičenje se održava u okviru Međunarodne izložbe usluga sahrane i kremiranja koje ima za cilj da promovira pogrebnu industriju i pruži manje ozbiljan pogled na posao kopača grobova.

„Cijela izložba ima za cilj da okupi grupe pogrebnih kompanija kako bi se družili i pokazali ljudima koliko je posao kopača grobova težak. Groblja u Slovačkoj su uglavnom prenatrpana i ima malo mjesta između grobova tako da kopanje vrše ljudi, a ne mašine. Oni naporno rade i po kiši i po snijegu“, rekao je Christian Striz, glasnogovornik ovog događaja.

Pobjednici su dvojica braće Ladislav i Csaba Skladan iz pogrebne firme Peter Pastorok koji su iskopali grob za 54 minute, a petočlani žiri ga je ocijenio najurednijim.

„Sretan sam što smo pobijedili. To je prava satisfakcija nakon 15 godina u ovom poslu“, rekao je Csaba dok je Ladislav dodao: „Morao sam se fokusirati na brzinu danas, ali obično kada je vrijeme lijepo mogu pričati sa svojim bratom i to je posao iz snova“.