Bizarna kletva koja plaši posjetioce Havaja

Turisti koji su posjetili Havaje i tom prilikom kao suvenir ponijeli kamenje, već 20 godina ih vraćaju poštom tvrdeći da je ih je zbog kamenja stigla “Pelina kletva“ i donijela im nesreću.

U lokalnoj pošti u gradu Hilo na Havajima, pošiljke ispunjene kamenjem pune sobu za prijem paketa. Pošiljke su poslali nekadašnji turisti koji su posjetili Havaje, a koji su ilegalno ponijeli kamenje, pijesak, školjke i ostale minerale kao suvenire, iz nacionalnih parkova. Oni hitno žele da ih vrate.

Na nekim paketima piše i “Molim vas, vratite ovo na plažu“ ili, još bizarnije „Recite Peli da mi je žao“.

Naime, navodna kletva povezana sa Pelom, havajskom boginjom vatre i vulkana, navodi turiste da vrate suvenire koje su ponijeli kao znak podsjećanja na odmor na Havajima.

Ova bizarna praksa dešava se već godinama.

Poštari u Hilu primaju ovakve pošiljke već 20 godina, koliko rade u lokalnoj pošti, i vjeruju da je ovo neobično ponašanje turista povezano s misterioznom kletvom boginje Pele, kako prenosi “Hafington post“.

Vjeruje se da Pela baci kletvu na svakoga ko pomjeri kamenje sa stijene od lave sa ostrva i da ga zbog toga tokom života prati teška nesreća.

Ljudi koji tvrde da ih je pogodila Pelina kletva kažu da su godinama imali nesreću u ljubavi, kao i da su bili protivzakonito hapšeni.

A kako bi se iskupili boginji i razbili kletvu, turisti masovno poštom vraćaju kamenje tamo gdje i pripada.

“Nakon što pročitamo ova pisma i pokušamo da ih razumemo, shvatimo da te ljude zaista prati neka vrsta loše sreće“, kaže poštar Alton Ujetake.

“Oni se trude da pošalju nazad kamenje zato što vremenom počinju stvarno da vjeruju da su uradili nešto loše.“

Jedna turistkinja, koja je željela da ostane anonimna, izjavila je za “Hafington post“ da je ponijela sa odmora u Mauiju kamenje, a nakon što se vratila kući, uginula su joj oba ljubimca, razvela se i bila je primorana da napusti svoju kuću.

Ona dodaje da je osjetila veliko olakšanje kada je vratila kamenje i “kletva kao da je nestala“.

Džesika Ferakejn iz nacionalnog parka “Havajski vulkani“ kaže da, iako je iznošenje kamenja iz države ilegalno, Pelina kletva je samo mit.

“Ovaj mit je u rangu sa onim da je nesreća ako vam crna mačka pređe ulicu, ili da razbijeno ogledalo donosi nesreću. U usmenim tradicijama se ne spominje da bi Pela proklela kamenje, tako da je to samo mit koji se baš proširio.“

A šta poštari rade sa svim tim kamenjem koje pristiže?

“Kamenje se pažljivo uvija u crveni list, koji je povezan sa srećom i koji daje Peli do znanja da je kamenje vraćeno. Zatim se vraća na posebne lokacije nacionalnog parka Havaji, blizu Pelinog doma“.

Izvor: B92