Aljaska: Ovakav prizor niste vidjeli

Topljenje leda natjeralo je 35.000 morževa da napuste Čukotsko more i pobjegnu na obalu Aljaske. Jasno vidljive posljedice uticaja čovjeka na klimu planete – rekordan broj pacifičkih morževa, oko 35.000, napustio je Čukotsko more (dio Sjevernog ledenog okeana između Čukotskog poluostrva i Aljaske) i okupio se na plaži blizu Point Leja na Aljasci.

Životinje koje su prosto „zavisne od leda“ bile su prinuđene na ovaj korak – topljenje leda i povlačenje ostataka santi daleko od obale, natjeralo ih je da otplivaju do plaže ne bi li mogle da love i odmaraju se, objasnili su naučnici.

Morževi, koji mogu težiti i po tonu i po, pa čak i dvije, ne mogu bez santi i ledenih bregova zato što im služe kao odmorišta, posebno između dva zarona tokom potrage za hranom, odnosno lova u dubljim vodama okeana.

Nestanak bijelog pokrivača potjerao ih je u velikom broju na obalu, prvo ruskog dijela Arktika, a sada i Aljaske, kažu biolozi i naučnici koji se bave klimom. Američka geološka istraživanja su pokazala da se sve ovo intenzivno događa u posljednjih šest godina.

Što se tiče konkretno ovog slučaja, osmatranje terena iz vazduha pokazalo je da su morževi počeli da se okupljaju 12. septembra. Do 23. septembra ih je bilo oko 1.500. Međutim, sada ih je već više od 35.000, istakli su biolozi.

Toliki broj ovih velikih životinja na tako malom prostoru zabrinjava naučnike iz aspekta njihove bezbijednosti. Ne samo što su lak plijen za polarne medvjede, već su i sami morževi ćudljivi kad su na kopnu.

Čudan zvuk, miris ili nešto na vidiku može ih natjerati u stampedo, objasnila je Margaret Vilijams, rukovodilac arktičkog projekta Svetskog fonda za zaštitu divljih životinja. U takvim situacijama može poginuti i po 1.000 mladunaca i mladih jedinki.

Zbog toga su američke federalne vlasti zatražile od pilota da ne prelijeću u niskom letu to područje.

Izvor: Zivotinje.rs