Tema dana – 23.4.2018. – Svjetski dan knjige

Tema dana - Violeta Radić i Mladen SubotićPovodom današnjeg Svjetskog dana knjige i autorskih prava, gosti „Teme dana“ na talasima Omladinskog studija za Srebrenicu i Bratunac bili su Violeta Radić, bibliotekarka Narodne biblioteke u Srebrenici i Mladen Subotić, direktor Narodne biblioteke u Bratuncu. Naši gosti su predstavili institucije u kojima rade i našim slušaocima objasnili ljubav koju osjećaju prema knjigama.
„Prošle sedmice smo od Novog Sada dobili veoma vrijedan poklon – 2950 knjiga koje su za našu biblioteku prikupili novosadski građani i institucije i još uvijek ‘prebiramo’ po tim knjigama da vidimo šta smo sve dobili. Zasad mogu reći da smo dobili dosta stručne literature, upravo ono čega nam je i ponajviše nedostajalo“, rekla je Violeta Radić tokom gostovanja u „Temi dana“.
„Mi u iz bratunačke biblioteke vam zavidimo“, kroz smijeh se nadovezao Mladen Subotić, „ali, moram naglasiti da smo i mi od naših čitalaca, baš povodom današnjeg praznika, na poklon dobili 126 knjiga i želio bih da javno iskažem zahvalnost svima koji su učestvovali u ovoj akciji. Apelujem i na druge ljudi koji, eventualno, posjeduju knjige koje ne koriste i koje im, možda, samo skupljaju prašinu, da se povedu za ovim primjerom i da te knjige poklone biblioteci. Tim činom oni, zapravo, daju poklon svim građanima“.
Svjetski dan knjige se slavi na današnji dan u znak sjećanja na Migela de Servantesa i Viljema Šekspira, koji su preminuli upravo na današnji dan.