SPKD „Prosvjeta“ Srebrenica obilježava 110 godina postojanja

PisanjeSPKD „Prosvjeta“ Srebrenica obilježava 110 godina postojanja dvodnevnim programom. S tim u vezi, dostavljaju saopštenje koje prenosimo u nastavku.

„Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta“ Srebrenica dvodnevnim programom će obilježiti 110 godina postojanja.

Podsjećamo da je SPKD “Prosvjeta“ osnovano 1902. godine u Sarajevu, a nakon pet godina 1907. godine osnovan je OO u Srebrenici. Uprkos istorijskim okolnostima čestih opstrukcija i zabrana rada, “Prosvjeta“ je bila i ostala jezgro očuvanja i njegovanja kulturnog i duhovnog identiteta na ovim prostorima.

U utorak, 20. marta, u Narodnoj biblioteci Srebrenica sa početkom u 16 časova biće održana promocija prvog broja časopisa za kulturu, nauku i umjetnost „Srebrni Vijenac“ u izdavaštvu SPKD „Prosvjeta“ Srebrenica, a zatim i promocija knjige Branka Filipovića „Crni vrh – selo u Osatu“.

Na Svjetski dan poezije, 21.marta, u Velikoj sali Kulturnog centra u Srebrenici sa početkom u 16.30 časova biće odigrana pozorišna predstva iz Beograda “Poslednja pesma“ kao prvi pozorišni komad o Jovanu Dučiću, velikom piscu, pjesniku i diplomati.

Pozivamo sve građane da svojim prisustvom uveličaju ovaj kulturni praznik u Srebrenici“, navodi se u pozivu.