Snimci „Titanika“ prvi put poslije 15 godina

Istražitelji su nakon 15 godina ponovno zaronili do olupine Titanika, 107 godina otkako je brod potonuo.

Ronioci su imali pet zarona do dubine od 3.800 metara gdje leže ostaci „nepotopljivog“ broda. Utvrđeno je da zbog snažnih okeanskih struja, korozija od soli i bakterija koje razgrađuju gvožđe, olupina „Titanika“ nestaje.

Najveće propadanje primijećeno je na bočnoj strani gdje su se nalazile oficirske kabine.

„Kapetanova kada za kupanje koja se jasno vidjela u olupini, jedna od najdražih slika među entuzijastima, sada više nije tamo“, izjavio je istoričar Parks Stefenson, specijalizovan za „Titanik“.

Tokom ronjenja, istraživači su utvrdili i da su se na olupini broda nastanila stvorenja, što je samo po sebi vrlo zanimljivo, jer je riječ o crnim dubinama u kojima su temperature na tački smrzavanja i nenormalnom pritisku, a u kojima ipak napreduje život.

„Na olupini se nalaze mikrobi koji proždiru gvožđe slabeći njegovu inicijalnu strukturu. Vjerujemo da je to najveći faktor propadanja olupine Titanika“, kažu istraživači.

Sada proučavaju kako različite vrste metala erodiraju u dubokim atlantskim vodama kako bi procijenili koliko je vremena ostalo olupini „Titanika“. Istovremeno, upozoravaju da bi vremenom mogla potpuno da nestane.

„Titanik“ je već više od 100 godina na dnu mora, udaljen oko 600 kilometara od obale Njufaundlenda u Kanadi, poslije udara u santu leda na svom prvom putovanju iz Sautemptona do Njujorka 1912. godine.

Na najvećem putničkom brodu svog vremena od 2.200 osoba život je izgubilo njih 1.500.

Mjesto na kojem je „Titanik“ potonuo otkriveno je 1985. godine, a godinu dana kasnije organizovana je prva ronilačka misija.

Filmski reditelj Džejms Kameron je 1995. godine zaronio do olupine i ti snimci su potom korišćeni u njegovom filmu „Titanik“ koji je 1998. godine nagrađen sa čak 11 Oskara (bio je nominovan u 14 kategorija).

Kako Titanik izgleda danas, pogledajte na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=HI6mt2w89rU

Izvor, foto: Srbijadanas