Potpisan sporazum: „Mala škola glume“ počinje u Srebrenici

Mala skola glume SrebrenicaU Srebrenici će u narednih 15 dana početi „Mala škola glume“ na inicijativu “Kamernog teatra 55“ iz Sarajeva. Upravo tim povodom, danas je u Srebrenici potpisan sporazum o saradnji između Opštine, Kamernog teatra 55 i Kulturnog centra Srebrenica.

Potpisani sporazum znači da će za 15 dana u Srebrenici početi škola glume za oko pedesetoro srebreničke djece, koliko ih se do sada prijavilo.

„Zaista izražavam svoje beskrajno zadovoljstvo što će 19 glumaca Kamernog taetra 55 u naredna tri mjeseca u kontinuitetu dolaziti i raditi sa bošnjačkom i srpskom djecom“, izjavio jeSkola glume Srebrenica Emir Hadžihafizbegović, direktor „Kamernog teatra 55“ iz Sarajeva.

Škola glume je pozitivan primjer suživota u ovoj opštini, smatra načelnik Srebrenice. Cilj opštinskog rukovodstva jeste da djeci budu omogućene raznovrsne aktivnosti, a škola glume uklapa se u to.

„Ovu ideju smo prihvatili oberučke i svakako da ćemo prihvatiti svaku idjeu koja je na dobrobit građana Srebrenice, posebno djece jer svjedoci smo da djeca uglavnom idu pogrešnim putem. Mi moramo da vratimo one prave vrijednosti, a to je kultura, da ih usmjerimo na prave vrijednosti i da od njih napravimo prave ljude“, rekao je načelnik opštine Mladen Grujičić.

„Ovo je po meni najbolji način odakle treba krenuti, a to je kultura. Mi ne pravimo nikakvu formu, formalnu priču kako bi pokazali da je moguć život ovdje, ovo će biti vrlo ozbiljna radionica, a zatim i predstava, a onda će ta djeca igrati i u Sarajevu i Banjaluci, i Tuzli i Bijeljini, jer odgovorno trvdim da ćemo napraviti odličnu predstavu“, dodao je Hadžihafizbegović.

Iz „Kulturnog centra“ rado su, kažu, ustupili prostorije za djecu i glumce Kamernog teatra.

„Ovo je zaista jedna velika i pozitivna stvar za Srebrenicu, za djecu Srebrenice, za našu budućnost. Ono što je naša obaveza jeste da sve bude u funkciji kada je u pitanju održavanje radionica i rad sa djecom“, rekla je Mediha Smajić, direktorica JU „Kulturni centar“ Srebrenica.

Plan je da jednom sedmično mjesec i po dana po dva glumca „Kamernog teatra 55“ dolaze u Srebrenicu i rade sa djecom.