Poklanjamo tri karte: Film „Hana Arendt“ sutra u bioskopu u Bratuncu

Film Hana ArendtPublika u bratunčkom bioskopu sutra, 7. novembra, sa početkom od 19 sati ima priliku da pogleda njemačko-luksemburško-francuski film „Hana Arendt“.

Film se fokusira na život filozofkinje i političke teoretičarke Hane Arendt, koja je izvještavala iz Njujorka na suđenju za ratne zločine nacističkom vođi Adolfu Ajhmanu.

1960. godine pripadnici izraelske tajne službe Mossad uhapsili su jednog od glavnih organizatora i izvršitelja genocida u Drugom svjetskom ratu Adolfa Ajhmana. Hana Arendt, ugledna filozofkinja koja je 1941. izbjegla u SAD, prihvata poziv redakcije Nju Jorkera da izvještava sa Ajhmanovog suđenja.

Prateći suđenje, ona shvata da je on nije ni po čemu dijaboličan te dolazi do novih spoznaja u shvatanju i definisanju zla koje iznosi u svojim feljtonima. Danas je njena „banalnost zla“ opšteprihvaćena, ali je 1960-ih doživjela niz osuda.

Biografska drama rediteljke Margaret von Trot prati nekoliko godina djelovanja i rada cijenjene nemačke filozofkinje i političke teoretičarke koja se sa velikom hrabrošću usudila suprotstaviti do tada ukorijenjenim stavovima. Film je osvojio šest nagrada.

UPSMedia i Dom kulture Bratunac poklanjaju tri ulaznice za ovaj film. Ulaznice će dobiti prvo troje koje u komentarima ispod ovog teksta napiše koji mu se događaj/premijera/film posebno dopao u posljednje vrijeme, a koje je organizovao Dom kulture Bratunac.

Srećno!