Otvoren ,, Srebrenica Music Camp 2018“- uskoro koncert

U Srebrenici je juče zvanično otvoren prvi regionalni muzički kamp, pod nazivom ,,Srebrenica Music Camp 2018“ na kome učestvuje oko 150 djece iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kamp je organizovala ,,Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice, uz finansijsku podršku ,, Fonda Otvoreno društvoBiH“ i organizacije ,,Bauern Helfen Bauern“. Djeca će nekoliko dana vježbati pjesme različitih žanrova sa muzičkim stručnjacima, te će 3. avgusta u Kulturnom centru Srebrenica od 19:00 časova nastupiti zajedno.

Ideja muzičkog kampa je povezivanje mališana iz različitih krajeva kroz umjetnost i kulturu u vidu orkestarskih i horski radionica. Umjetnički direktor ,, Kuće dobrih tonova“ Ismar Porić, rekao je: ,,Cilj organizovanja ovog kampa jeste stvaranje uslova za upoznavanje, druženje i saradnju djece iz regiona i ostvarivanje interkulturalnog dijaloga u okviru pohađanja muzičkih radionica“, te dodao ,,Mi u ‘Kući dobrih tonova’ sanjamo velike stvari, ali smo prizemni. Uz podršku naših prijatelja uspijevamo da izgradimo mnogo toga, pošaljemo pozitivne slike i vijesti. Iza nas je veliki rad, ali i ambicije. Mi ćemo nastaviti i dalje s radom, i slati dobre zvukove iz naše kuće“.

Učesnici kampa imaju priliku da upoznaju i rade sa svjetskim stručnjacima, jedan od njih je  Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka, koji će ujedno i dirigovati završnim koncertom 3. augusta u Kulturnom centru Srebrenica.

“Kuća dobrih tonova” je multietnički muzički projekt za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Programi se realizuju od 2012. godine.