SpaceX će korišćenom raketom lansirati novi satelit u svemir

raketaSatelitski operater SES biće prva kompanija koja će svoju svemirsku letelicu, odnosno satelit, lansirati na korišćenoj raketi američke privatne kompanije SpaceX. Kompanija će na novi let u svemir poslati raketu koja je u aprilu uspešno sletjela na platformu u Atlantiku.

Još nije poznat tačan datum lansiranja, ali se zna da će lansiranje biti sprovedeno u četvrtom kvartalu ove godine.

SES-10 postaviće satelit u geostacionarnu orbitu iznad Južne Amerike. Kompanija navodi da je bila prvi satelitski operater koji je letio na raketama Ilona Maska, a sada će biti prva i na ovom polju. SES navodi i da vjeruje da će upotreba ovih raketa označiti početak nove ere svemirskih letova.

Upravo to je ono čemu stremi Ilon Mask, koji vjeruje da letovi u svemir mogu da budu mnogo jeftiniji i bolji nego što je to ranije bio slučaj. Da bi se to ostvarilo, Mask radi na priozvodnji raketa koje će više puta moći da čitave slete na Zemlju nakon što u orbitu pošalju svoj teret. Na taj način se smanjuju potrebni radovi, štedi se novac, a broj lansiranja može da bude mnogo veći.

Dosad nije otkriveno koliko će ovo lansiranje koštati, ali CNN navodi da je iz obje kompanije stigla potvrda da će SES dobiti popust jer će SpaceX koristiti polovnu raketu. Cijena lansiranja nove rakete inače košta 62 miliona dolara.