Na današnji dan rođen Paulo Koeljo

Jedan od najuticajnijih pisaca savremene književnosti Paulo Koeljo, rođen je na današnji dan 1947. godine u Rio de Žaneiru. Danas ima 71. godinu i živi u Ženevi. Prije nego što se posvetio pisanju radio je kao glumac, novinar, tekstopisac i direktor pozorišta.

Njegovo najpoznatije djelo je ,,Alhemičar“, koje je najveća izdavačka kuća u Sjedinjenim Američkim Državama ,,Harperkolins“ odlučila da odštampa 1984. godine. Ovo djelo prvobitno nije izazvalo značajnije interesovanje publike, ali kada je početkom devedesetih prevedeno na francuski, postaje bestseler, ubrzo se prevodi i na engleski. Priča o čobanu koji kreće na put do egipatskih piramida u potrazi za blagom, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najprevođenija knjiga pisana od strane pisca koji još stvara – prevedena je na 80 jezika.

Posle objavljivanja „Alhemičara“, Koeljo je uglavnom pisao jedan roman tokom dvije godine, uključujući „Na obali reke Pijedre sedela sam i plakala“, „Peta gora“, „Veronika je odlučila da umre“, „Đavo i gospođica Prim“, „Jedanaest minuta“ , „Valkire“, „Zahir“, „Veštica iz Portobela“, „Pobednik stoji sam“, „Ljubav“, „Alef“, „Rukopis nađen u Akri“, „Preljuba“ i „Špijun“.

Koeljo je vodio izuzetno zanimljiv život. Bio je hipik, pisao tekstove za pjesme brazilskim pop zvijezdama. Osim knjiga pise i nedeljne kolumne u mnogim svjetskim listovima. Osnivac je Instituta Paulo Koeljo, koji obezbjedjuje pomoc najugrozenijim slojevima brazilske zajednice, narocito djeci i starima.

Da je Koeljo pisac savremenog doba, poznat starim generacijama, kao i milenijalcima, potvrđuje činjenica da ima 3 miliona fanova na Fejsbuk stranici i preko 12 miliona pratilaca na Tviteru.