„Umjetnička kočija RS“ prošla kroz Bratunac

Sinoć je u Domu kulture u Bratuncu održan koncert klasične muzike u organizaciji Udruženja za njegovanje klasične muzike „Koral“, a u okviru manifestacije „Umjetnička kočija RS“. Bratunačkoj publici priliku da se predstave imali su najeminentniji muzičari klasične muzike iz Republike Srpske, magistar i profesor pjevanja tenor Klaudija Krkotić, član Sarajevske opere tenor Ileš Bečei, magistar i profesor harominke Ljubo Škiljević i magistar i profesor klavira Maja Đogo.

Malobrojna publika imala je priliku da čuje širok repertoar od savremenih srpskih kompozitora, preko italijanskih kancona, do stilizovane etno pjesme i etno pjesme za harmoniku i glas, kao i solo tačke na klaviru i harmonici.

Koncert u Bratuncu je bio prvi u okviru tureneje po Republici Srpskoj gdje će ovi vrhunski muzičari nastupiti u 9 gradova.

„U ovom projektu je 9 gradova, javljali su nam se neke opštine i kulturni centri, zainteresovani, tako da će vjerovatno turneja biti proširena. Ovo je prvi koncert u okviru turneje i nadam se da će turneja biti uspješna“, rekla je Klaudija Krkotić, predsjednica Udruženja za njegovanje klasične muzike „Koral“.

Koncerti klasične muzike u manjim sredinama u Republici Srpskoj nisu česti i publika na ovakvim manifestacijama je malobrojna.

„Koncerti tipa ovoga nisu mnogo česti i publika nije mnogo edukovana u pravcu ove muzike. Nadamo se da ćemo kroz ovu turneju steći publiku i da ćemo u narednim godinama imati jednu publiku koja će biti edukovana i spremna da prihvati muziku koja nažalost danas nije popularna“, dodala je Klaudija Krkotić.

Repertoar na nastupima ovih muzičara je prilagođen potrebama publike koja nije mnogo edukovana u pravcu klasične muzike.

„Naravno da kod nas klasična muzika nije popularna. Zato je naš repertoar tako koncipiran da smo birali popularne kompozicije i onako vrlo interesantne i komične za publiku. Tu su i naše izvorne melodije koje su stilizovane za glas i harmoniku. Mislim da zaista treba raditi na tom polju, nevladin sektor bi trebao da se bavi time, otvaranjem raznih radionica za mlade, gdje bi se oni uklljučivali i na neki način postali ljubitelji prave umjetnosti“, objašnjava Klaudija Krkotić.

Približiti klasićnu muziku „običnoj“ publici koja nema priliku da često sluša takvu vrstu muzike je jedan od primarnih ciljeva turneje.

„Mi smo htjeli da kroz ovaj projekat stvorimo u Republici Srpskoj jednu kreartivnu platformu gdje bi okupili sve umjetnike. Mi smo na koncertu podjelili upitnike za publiku, gdje će moći da pribilježe svoje utiske i naravno da nam se jave umjetnici koji žive i rade u opštinama gdje nastupamo, kako bi idući put svi mogli biti uključeni“, završava priču Klaudija Krkotić.

Bratunačka publika je prepoznala kvalitet i predanost ovih umjetnika i na kraju koncerta su imali samo riječi hvale.

„Ovo su sve eminentni muzičari i naravno da smo uživali. Mogu slobodno da kažem da je ovo u Bratuncu, čudo neviđeno. Nadajmo se da će ovakvih događaja biti više“, rekla je sa oduševljenjem Željka Malović.

Vrijedi napomenuti da je oduševljenje u publici bilo ogromno, a da su pojedinci ostali i dugo nakon koncerta nadajući se da će možda čuti još neku izvedbu umjetnika koje zaista rijetko imaju priliku da vide i čuju u Bratuncu.

„Umjetnička kočija RS“ svoj put nastavlja dalje, a sljedeća stanica je Bijeljina. Ovaj projekat se održava pod pokroviteljstvom Minstarstva kulture i prosvjete RS.