Srbija u finalu Eurosonga 2016, Makedonija i Slovenija ispale

Ni u drugoj polufinalnoj večeri Eurosonga 2016. nije manjkalo originalnosti i spektakla u performansima predstavnika 18 zemalja učesnika u ovom takmičenju. Specijalni svjetlosni efekti i izuzetne glasovne sposobnosti do finala su doveli Srbiju, Latviju, Gruziju, Bugarsku, Australiju, Ukrajinu, Poljsku, Izrael, Litvaniju i Belgiju.

Kaliopi iz Makedonije i Sanja Vučić iz Srbije digle su publiku na noge i dobile su dugotrajne aplauze.

Australka Dami Im oduševila je publiku izvedbom pjesme „Sound Of Silence“. Izašla je u prekrasnoj haljini i bez puno pokreta pustila glas, a publika je nagradila aplauzom više puta. Slovenka ManuElla imala je originalan nastup u okviru kojeg je plesač izvodio vratolomije na metalnoj savitljivoj šipci dok je okolo izbijao vatromet.

Bugarka Poli Genova pokazala je da je velika miljenica publike i dovela je atmosferu do usijanja rasplesavši se na bini uz pjesmu „If Love Was A Crime“ koja je visoko kotirala na kladionicama, te su joj prorekli sudbinu ljetnog hita.

Vrlo emotivan nastup imala je ukrajinska predstavnica Jamala koja je pjevala bolnu pjesmu „1944,“ a koja govori o velikoj patnji njenog tatarskog naroda. Oko 200.000 Tatara je te godine u samo tri dana protjerano u Sibir. Jamala je uspjela dočarati tu bol što je publika nagradila.

Tekst preuzet sa www.klix.ba