Intervju: Ivana Peters – U Bratuncu sam nastupila prvi put od raspada Negativa

ivana_peters_1U okviru manifestacije Đurđevdanski dani koja se i ove godine održava u Bratuncu, centralni događaj je bio koncert Ivane Peters, poznatije kao Ivana Negativ ili Ivana Tap011. Pred koncert smo razgovarali sa Ivanom, a i vama prenosimo dio tog intervjua.

UPSMedia: Prvo nam recite kako ste putovali?

Ivana: Bilo je dobro i zabavno. Nisam ni osetila putovanje.

UPSMedia: Jeste li nekad ranije bili na ovim prostorima?

Ivana: Jesam, ali u poslednje vrijeme nisam ni putovala ni nastupala. Negativ se raspao pre tri godine i ja  od tada nisam bila baš aktivna, zbog privatnih razloga.

UPSMedia: Šta Ivana radi u ovom periodu, pripremate li nešto novo?

Ivana: Radila sam na svojoj muzici, na pesmama, tako da imam zaista puno pesmica, da ne kažem materijala, ne volim tako da se izražavam, ali svaki čas treba da uđem i snimim te pesme koje sam tako dugo spremala i dugo radila pažljivo i to će biti nešto pod mojim imenom. Neće biti Negativ, ovog puta će biti Ivana Peters samo. Poslije dužeg vremena… bilo je Ivana Negativ, Ivana Tap, mogu da budem jednom samo Ivana.

UPSMedia: Na šta će to da liči?

Ivana:  To još ni ja ne mogu da vam kažem.  Te su pesme zasada u nekoj demo varijanti i mogu da krenu u bilo kom pravcu. One su sa klavirom i glasom i gitarom i glasom i, otprilike, ja imam sliku u glavi kako treba to sve da izgleda, ali iz iskustva znam da da se u toku samog stvaranj pesme dešavaju neke čudne stvari i stvari se menjaju jako brzo. Nikad na početku ne znam kakav će biti krajnji proizvod. To je cela stvar tog stvaralaštva.

UPSMedia: Kakva je vaša želja da to izgleda? Možda da ima jednu umjetničku notu?

Ivana: Ja ne rezmišljam na taj način. Ja razmišljam da bi se prvo trebalo meni svideti da mogu da osetim da mogu da stanem iza toga, da predstavim ljudima da bi oni mogli da ocene da li im se sviđa ili ne. Znam samo da je godina 2017. I da moram da idem u korak sa vremenom što se tiče tih nekih produkcijskih stvari. Znači, sigurno moram da idem. Ali pesme su pesme. Ako je pesma dobra uz klavir ili gitaru, onda ona može da se uradi na bilo koji način.

UPSMedia: Kada se osvrnemo na ono što ste dosada radili koji se period vama lično najviše dopada?

Ivana: Negativ! U stvari svaki period je nosio nešto svoje i oduzimao i davao. Sa Tapom kad sam bila, bila sam jako mlada i to je meni mnogo značilo. Prošla sam sve moguće škole, od putovanja, presvlačenja, aviona, inostranstva, te neke stvari koje tada nisu bile dostupne baš svima. Jako se teško živelo. Mi smo kao Tap 011 mnogo putovali. Sa Negativom sam se nekako autorski izrazila i to mi je mnogo značilo.

UPSMedia: Tap 011 je imao posebnu draž jer su to bili počeci?

Ivana: Tako je. Mi smo baš bili mala porodica. I sa Negativom sam se isto tako osećala i dan danas se družimo. Večeras će, evo, svirati bubnjar koji je u Negativu svirao sa mnom, Dario, smatram da je jako dobar bubnjar. Svi ti ljudi su ostali u mom životu, nisu se izgubili.

UPSMedia: Šta ćemo večeras slušati?

Ivana: Večeras ćemo, nekako, napraviti retrospektivu moje karijere. Ja sam, u stvari, u šou programu kod Ivana Ivanovića, otkrila da mogu da pevam i tuđe pesme. Malo mi je problem sa tekstovima jer me mrzi da učim tekstove i ne mogu sve da ih zapamtim, ali sviraćemo delimično Negativ, jednu pesmu od Tap 011 i sviraćemo neke obrade koje ja volim da slušam, što ja volim da pevam, kao što su pesme od Amy Winehouse ili tako nešto. Mislim da će biti lepo. Ovi momci koji su sada sa mnom jako dobro sviraju i jako su dobri momci i radujemo se ovom nastupu.

UPSMedia: Šta ćemo slušati od Amy Winehouse?ivana_peters_2

Ivana: Biće dve (smijeh).

UPSMedia: Ovaj grad obiluje muzičarima i vaš zadatak večeras neće biti lagan jer ćete biti pod posbnom lupom.

Ivana: Ja sam odavno prestala da se tako osećam. Ja sam to možda radila kad sam bila jako mlada, neiskusna i možda neostvarena, pa me je bilo strah kako će muzičari regovati. Sad sam već u nekim zrelim godinama, pa mogu da kažem: „Ja sam to što jesam“  ili će me prihvatiti ili neće i ne mogu da utiču na moje raspoloženje, na moju izvedbu bilo čega.

UPSMedia: Vama je, u suštini, najbitnije da ste vi sami zadovoljni onim što radite.

Ivana: Čim sam ja zadovoljna i momci koji sviraju iza mene, to je uvek bilo tako, automatski se ta energija šeruje i deli, publika se digne. Kad se publika digne, onda oni nama vrate i onda smo mi još bolji i tako to ide, sve je povezano.

UPSMedia: Publika, svakako, može osjetiti vaša osjećanja na sceni.

Ivana: Jeste. Ja dugo nisam bila koncertno aktivna. Bila sam više na TV-u. Nedostajalo mi je sve to. Čak i ova putovanja i te stvari, kombi. To sve ima neku svoju draž i jako sam uzbuđena. Ovo je prvi nastup da ja nastupam posle Negativa.

UPSMedia: Kad možemo da očekujemo te nove stvari koje radite.

Ivana: I svakom intervjuu i u protkle dvije godine govorila sam: „Evo, sad“. Definitivno je za koju nedelju, pitanje je dana kada će se dve pesme snimiti i odmah ćemo raditi na tome da to predstavimo ljudima. Danas je to, u eri interneta, mnogo lakše predstaviti. Mislim da će to biti jako brzo.

UPSMedia: Je li to obećanje?

Ivana: Jeste (smijeh).

UPSMedia: Sad ću vas pitati ono što su vas mnogi pitali dosada. Ko bolje pjeva? Ivana ili Goca?

Ivana: Kako za koga. Stvari su onakve kakve jesu, a to je sve stvar ukusa.

UPSMedia: I kad vas ponovo možemo očekivati ovdje?

Ivana: Kad god me pozovete. Ja se nadam da ću do tada imati nove pesme, to bi bilo lepo.

UPSMedia: Hvala vam za razgovor.

Ivana: Hvala vama.

ivana_peters_3