Dječiji hor Superar održao koncert u Srebrenici povodom 5 godina postojanja

Dječiji hor Superar Srebrenica, povodom 5 godina postojanja Superar inicijative u Srebrenici, održao je u Kulturnom centru Srebrenica veliki samostalni koncert. Superar kao jedna od najljepših priča koje su nastale u Srebrenici u posljednje vrijeme okuplja dijecu iz Srebrenice i Bratunca koji, promovišući mir, toleranciju i ljubav predstavljaju najbolje ambasadore naše zemlje u svijetu.

„Ideja Superara je počela pre više godina u Venecueli i nazvana je tada LSistema. Prvobitna ideja je da se siromašnim omogući muzičko školovanje, da uče o muzici o sviranju u orkestru, plesu. Smatram da je to izražavanje, kroz muziku veoma značajno za razvoj djece“, rekla je Doraja Eberle, predsjednica organizacije Bauern helfen Bauern iz Austrije i osnivačica Superara.

Prije pet godina, kada je osnivala Superar, kako kaže, pred sebe je postavila jasan cilj, da promjeni sliku o Srebrenici u svijetu.

„Moja ideja je bila da kada se jednog dana bude govorilo o Srebrenici u svijetu, da se ne pomisli na genocide, već da se kaže da Srebrenica ima najbolji muzički hor u Bosni i Hercegovini i mislim das mo na odličnom putu da to i ostvarimo”, zadovoljno govori Doraja.

Tokom koncerta djeca su pjevala na 6 jezika i bile su izvedene neke od najpozatijih kompozicija klasične muzike, od Bethovena i Mozarta, neprevaziđenih pop/rock klasika od Johna Lenona, Stevie Wondera, pa do najljepših sevdalinki, a mališani su još jednom potvrdili veliki talenat.

„Talenat se rodi, a talenat može da se i probudi u tebi. Bitna je i ta motivacija koju se mi kao nastavnici trudimo da probudimo u ovoj djeci. Djeca su definitivno talentovana za muziku ali je nama mnogo bitnije što se oni mogu družiti i stvarati nova prijateljstva kroz Superar“, kazao je Toni Pešikan, jedan od nastavnika koji svakodnevno radi sa mališanima iz ovog hora.

Svi mališani kažu da im je u Superaru prelijepo, da kroz druženje uče kako se pravi prelijepa muzika.

„Meni je u Superaru baš zabavno. Ja sviram klavir ali bih najviše volila da jednog dana sviram akustičnu gitaru jer je to moja najveća želja“, kaže mala Zejifa Ahmetović iz Srebrenice.