„Kulturni nokaut“- Ismar Porić: „Kuća dobrih tonova“

U današnjem „Kulturnom nokautu“ naš gost je bio Ismar Porić, direktor „Kuće dobrih tonova“ u Srebrenici. Sa njim smo razgovarali o „Kući dobrih tonova“, projektima i aktivnostima u proteklom periodu.

„Mi smo u Srebrenici od 2010. godine i provodimo niz edukativnih i kulturnih aktivnosti za djecu i mlade sa područja Bratunca, Potočara, Skelana i šire srebreničke regije.  Edukativne aktivnosti sprovodimo koristeći najnovije nastavne metodologije i inovativne programe koji u krajnjem cilju imaju da poboljšaju cijelu zajednicu“.

Od septembra su u „Kući dobrih tonova“ djeci i mladima na raspolaganju multimedijalni centar i biblioteka.

„Ključ našeg uspjeha u Srebrenici jeste što mi ne isključujemo naše korisnike i njihove roditelje u donošenju nekih bitnih odluka. Mi smo došli do otvaranja ovog multimedijalnog centra tako što smo sa našim korisnicima došli do saznanja da je potreban centar za istraživanja, za obuku i edukaciju. Mi smo uz podršku naših prijatelja iz USAID-a, pokrenuli multimedijalnu salu i biblioteku koja ima preko više od hiljadu naslova, LCD televizore, kompjutere i sve ono što treba jednom mladom čovjeku potrebno da se edukuje a i pored toga da se dobro zabavi“.

„Kuća dobrih tonova“ učestvuje i u realizaciji projekta „Songs for Europe“.

“ „Songs for Europe“ je jedan evropski projekat podržan od strane „Kreativne Evrope“. Cilj je kreiranje najbolje nastavne inovativne metodologije koju je razvio gospodin Gerald Wirth. On je nju izučavao poslednjih 20 godina gdje je putovao po čitavom svijetu radeći sa profesionalcima kao što su, između ostalih i „Bečki dječaci“. Muzika prije nije bila mjerljiva ali sada se uz pomoć gospodina Wirth-a i to desilo. Nama je velika čast što mi među prvima u svijetu imamo čast da dobijemo pristup tome, imamo priliku i u kreiranju i poboljšanju te metode, odnosno takozvanog „Smart sistema“. Pored toga još jedan od ciljeva“Songs for Europe“ projekta je otvaranje online biblioteke gdje će se aploudovati više od 50 pjesama i gdje će pored audio i video zapisa biti i notni zapis koji će biti otvoren za javnost. Biće dostupno svima, ko god ima interes da unaprijedi svoje znanje i da dobije pristup najmodernijom nastavnoj metodologiji to će moći raditi kroz projekat „Songs for Europe“.

U proteklom periodu organizovano je i nekoliko volonterskih akcija.

„Mi smo se dugo godina bavili isključivo umjetnošću i kulturom, međutim vidjeli smo da su naši kapaciteti puno veći od toga, tako da smo početkom ove godine uveli mnoštvo drugih aktivnosti, između ostalih i volonterske akcije. Kroz volontereske akcije pokušavamo da kroz svaki zajednički korak pokušavamo svoju zajednicu učiniti boljom. Tako su djeca krenula od čišćenja centra grada, čišćenja parka, pošumljavanja dvorišta u školama, prikupljanja hrane za ljude koji možda i nisu u situaciji da je sebi priušte, dijeljenje ogrijeva i slično. To je sve ono što uči našu djecu da budu bolji građani, bolji ljudi, i da ih pripremimo za ono što ih čeka kasnije u životu“.

Gospodin Porić je najavio brojne aktivnosti, ali naglašava da je trenutno najbitnije da se situacija sa korona virusom stabilizuje, jer je zdravlje na prvom mjestu.

Intervju: Slađan Vasić

Foto: Darko Perendić

Izradu ovog teksta/videa podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta/videa ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a