U susret Međunarodnom sajmu knjige „Banjaluka 2017“

sajam_knjigaOsnovci, srednjoškolci, studenti i svi ljubitelji pisane riječi s nestrpljenjem iščekuju deveti mjesec, kada Banjaluka diše u duhu knjige s obzirom na to da se upravo tada održava Međunarodni sajam knjige u organizaciji „Glasa Srpske“.

Tako će biti i ove godine, kada će prostor Sportske dvorane „Borik“ u periodu od 12. do 18. septembra biti ispunjen onim starim, ali i potpuno novim naslovima, te piscima iz raznih krajeva svijeta, koji će biti gosti Međunarodnih književnih susreta.

Već je najavljeno da će ovogodišnju smotru pisane riječi otvoriti poznati ruski pjesnik Vjačeslav Kuprijanov, koji će biti i gost Književnih susreta.

Petra Ivić, rukovodilac Međunarodnog sajma knjige, navela je da su pripreme u punom jeku, a da kao po nepisanom pravilu ljubitelje pisane riječi očekuju kvalitetna izdanja uglednih izdavačkih kuća iz regiona.

„I ove godine s nama su izdavačke kuće ‘Laguna’, ‘Kreativni centar’ i Zavod za udžbenike iz Beograda. Naravno, ugostićemo Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, pridružiće nam se i izdavaštvo ‘Vulkan’, a među učesnicima je i ‘Publikum praktikum’ iz Beograda“, navela je Ivićeva.

Ona je podsjetila da je Kuprijanov nakon objavljene tri knjige na srpskom jeziku – „Čas pjevanja“, „Izvještaj o anđelu“ i „Zemljino nebo“, dobio i nagradu „Branko Radičević“.

„Svi koji pođu u potragu za novim književnim avanturama na Sajmu knjiga imaće priliku da dođu do djela koja su objavile beogradske izdavačke kuće ‘Dereta’ i ‘Partenon’. Svoj štand, kao i prethodnih godina, imaće Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, kao i Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet Istočno Sarajevo.

Svoje naslove će, kao i prethodnih godina, predstaviti „Nova knjiga“ i „Obodsko slovo“ iz Crne Gore, „Pčelica“ iz Čačka, „Globosino“ i „Akia Mali Princ“ iz Beograda, „Kairos“ iz Sremskih Karlovaca i „Bajbuk“ iz Sarajeva.

„Učesnici Međunarodnih književnih susreta biće pisci iz Bugarske, Rumunije, Njemačke, Amerike, Litvanije, Estonije, Slovenije, Hrvatske. Oni će dnevno imati dvije do tri promocije svakog dana tokom trajanja sajma. Ovaj dio sajma organizujemo u saradnji s Udruženjem književnika Republike Srpske“, istakla je Ivićeva.

Izvor: Nezavisne novine