U Srebrenici promovisana knjiga „Mjesec je svjedok“

mjesec je svjedokDanas je u prostorijama Udruženja „Sara“ Srebrenica održana promocija romana „Mjesec je svjedok“ mladog autora Damira Pervanovića.

Damir Pervanović živi i radi u Njemačkoj, prvi roman je napisao sa svega 13 godina, a u Srebrenicu stiže na poziv Udruženja „Sara“ Srebrenica, sa kojima je sarađivao dok je živio u Brčkom. Ujedno, ovo je prva knjiga koju je objavio.

„Prva promocija romana bila je u Brčkom, to mi je bila želja – da u svom rodnom gradu uradim prvu promociju. Ovdje sam na poziv Udruženja ‘Sara’ Srebrenica i veoma mi je drago što sam danas tu. Knjiga koju promovišem danas spada u žanr ljubavnih, a ja se u posljednje vrijeme bavim hororima, nekim triler žanrovima. Stoga, eto, šetam u žanrovima, nemam samo jedan da mogu reći da je to ‘moj’. Ali trenutno se pronalazim u horor pričama“, promocija knjige mjesec je scvjedokizjavio je za UPSMedia Damir Pervanović.

Kako kaže, inspiracija mu dolazi iznenada, često i dok sniva.

„To je možda zanimljivo, ali ja inspiraciju pronalazim i u najbanalnijim stvarima, neki detalj me podsjeti da bih ja od njega mogao napraviti priču, pa čak i roman. Često nešto sanjam, pa zapamtim, i onda u momentu shvatim da bi to mogao biti i roman“, kaže Damir.

Današnje druženje organizovano je zahvaljujući podršci Udruženja „Sara“ Srebrenica.

„Ovaj današnji događaj je rezultat naše dosadašnje saradnje i prijateljstva, mogu slobodno reći. Ovo je samo jedan znak da svi mladi ljudi kojima treba podrška ili im možemo pomoći, Udruženje ‘Sara’ je tu da na bilo kakav način stane iza njih. Mi imamo dosta talenata u Srebrenici i treba da ih pokažemo“, rekla je Valentina Gagić, ispred Udruženja „Sara“ Srebrenica.

Posjetioci su oduševljeni današnjom promocijom, a bilo je i onih koji su knjigu već pročitali.

„Knjiga ‘Mjesec je svjedok’ je topla, ljubavna priča. Ja sam je pročitala u jednom dahu. Čitaoci ne mogu predvidjeti šta će se desiti, sve do posljednje strane ne možemo znati svjedok je mjeseckako će se završiti roman i to mi se posebno svidjelo“, rekla je Ljilja Marković.

Damir je zadovoljan promocijom i kaže da se nada da će ponovo doći u Srebrenicu.

„Ja se trudim da pišem o stvarima o kojima niko nije pisao i za sada, bar tako mislim, uspijevam u tome. Zadovoljan sam današnjom interakcijom sa ljudima koji su bili tu, bilo je i mladih i to me posebno raduje. Nadam se da ćemo se ponovo vidjeti u Srebrenici“, rekao je za kraj našeg razgovora Damir Pervanović.