Radionica pisanja u Srebrenici

Radionicom pisanja, u Srebrenici počeo je festival Srebrenica Wave 2016, koji će trajati četiri dana. Planirane su brojne aktivnosti iz oblasti kulture s željom da se privuku mladi.

Želja za novim znanjima iz književnosti i pisanjem javila se ove godine kod dvije djevojčice koje su iščekivale početak radionice.

„Prijavila sam se na ovu radionicu jer želim da steknem znanja iz pisanja i slikanja. Mislim da će mi ovo pomoći i u školi“, rekla je Šejla Muharemović, a isto je rekla i Maja Grujičić koja je sa Šejlom učila pravila pisanja eseja i sastava.

Radionicu pisanja na ovogodišnjem festivalu Srebrenica Wave vodila je Jasna Šamić, istaknuta bosanskohercegovačka književnica koja je željela da učesnicama na radionici prenese svoje znanje i iskustvo i uputi ih u svijet književnosti.

„To se zove Work shop pisanja, a pisanje je jedna igra koja ima svoja pravila, kao i svaka druga igra, zavisi od publike kakav će plan biti i šta ćeš ti da radiš sa njima. Za mene je to obogaćenje jedno pa sam mislila da će biti i za njih, nisam znala koliko će ih biti, ali očekivala sam da će ih biti malo više“, izjavila je Šamićeva.

Brojni volonteri ovih dana borave u Srebenici i daju svoj doprinos u organizovanju festivala.

Cilj ove radionice je da svi napisani radovi na kraju festivala objave u brošuri Srebrenica wave. Ono što je moguće zaključiti, i pored dobre volje organizatora, čini se da Srebrenica nema pravu publiku za manifestacije iz oblasti kulture.