„Ožalošćena porodica“ u zvorničkom Domu omladine

Pozorište mladih Zvornik ovih dana realizuje jedan veoma zanimljiv projekat. Za 15. mart, u 20 časova, je zakazano izvodjenje pozorišne predstave „Ožalošćena porodica“ u Domu omladine u Zvorniku. Branislav Nušić nam ovim svojim djelom prikazuje, kroz prizmu familije koja je ostala bez jednog člana, najniže ljudske nagone i instikte, težnju za materijalnim dobrima, vlašću, potrebu za dominacijom i pohlepu kod ljudi.

Ovo je bio povod za razgovor sa Djordjem Deurićem, direktorom Doma omladine u Zvorniku i jednim od članova Pozorišta mladih Zvornik.

-„Predstava „Ožalošćena porodica“ je jedan eksperimentalni projekat. Interesantna je jer je prilagodjena izvodjenju u kafićima a već smo imali i premijeru u zvorničkom The Pub-u. Na ovaj način mi smo pokušali da pozorište približimo mladim ljudima koji ne dolaze tako često na predstave“, rekao nam je Djordje.

Ova predstava je u režiji Sase Ikanovića, glumca iz Bijeljine, a iako je prilagodjena izvodjenju u kafićima biće izvedena i na sceni Doma omladine u Zvorniku a nakon toga i u Bijeljini u kafe-klubu „Frojd“, 17. marta.

-„Bilo nam je stvarno nevjerovatno igrati predstavu u kafiću. Iako igram već 10-15 godina ovo je bio svojevrsni izazov. Postojao je strah kako će ljudi reagovati, da li će pričati, pratiti, jer su mnogo blizu. U suštini igramo prestavu za stolom gdje sjede gosti. Pokazalo se da je taj strah bio nepotreban. Posle prve predstave smo se baš prijatno iznenadili. Dobro je jer ima mnogo adrenalina, drugačije je od sale, jer smo blizu publici“, sa zadovoljstvom govori Djordje Deurić.

Pozorište mladih Zvornik broji trenutno 15 aktavnih članova. Članstvo se mjenja iz godine u godinu, dolaze novi, mladji članovi a oni malo stariji odlaze, svako svojim životnim putem.

Članovi pozorišta mladih iz Zvornika bi bili zadovoljni kada bi imali i veću finansijsku podršku, ali kako kaže Djordje, ne žale se previše. Ono što rade, rade iz ljubavi, ljubavi prema pozorištu i umjetnosti.

„Da bi se nešto napravilo nije od presudnog značaja novac. Naravno da bi bilo dobro da se pokriju odredjeni troškovi ali mi se trudimo da i od kuće donesemo neke stvari koje su nam potrebne kao što su rekviziti ili kostimi. Ali finansije nisu presudan faktor u stvaranju pozorisne predstave. Obicno se svi ekonomski problemi lome preko ledja kulture. Ja sam mnogo puta rekao da je kultura ugaoni kamen društva jer ako imamo djecu koja nisu nikada pogledala neku pozorišnu predstavu ili film na velikom platnu kada odu u neki veliki grad on ih pojede jer ih mi odavde iz manje sredine nismo poslali spremne“, kaže Djordje.

U Domu omladine se trude da sve što se prikazuje ima kvalitet a najčešći posjetioci na ovakvim dogadjajima su mladi.

„Ne bih nikoga da kudim ali imamo jednu generaciju koja je izgubljena i teško nam je da starije privučemo u pozorište. Najbolja publika su nam djeca i omladina. Oni su već 5-6 godina tu sa nama i navikli su da dolaze na naše dogadjaje. Formiranje publike je jedan dugoročan proces jer kad ti mladi stasaju oni će po nekoj potrebi i navici da konzumiraju kulturne sadržaje. Uvjek se trudimo da sve sto prikazujemo mladima bude kvalitet. Ne možeš djecu prevariti, oni znaju sta je dobra a sta loša predstava. Mi već 3-4 godine organizujemo i festival pozorišta za mlade, „Zvono“, i mališani su već naučili i kako se ponaša u pozorištu a i izgradili su neki svoj ukus. Sve je to škola kada odu na neko drugo mjesto, poštovaće pravila koja su postavljena bilo u nekom drugom pozorištu, instituciji, školi, fakultetu, a samim tim i društvu“, zadovoljan je Djordje Deurić.

U Domu omladine Zvornik se godišnje održi preko 150 različitih dogadjaja, što je zaista veliki uspjeh.

„U Domu omladine sve organizacije iz Zvornika imaju mogucnost da realizuju svoje aktivnosti, od konferencija, koncerata, okruglih stolova… Posebno mi je drago sto je Udruženje „Zvornik“, udruzenje za mentalno zdravlje, došlo ovdje, u Dom omladine. Ubrzo su pocelo da rade i na postavci pozorišne predstave zajedno sa nama. Napravili smo zajedno predstavu i imali uspješno izvodjenje. Oni su do sada vec organizovali 4 dogadjaja vezana za psihologiju, ekologiju, zdravu hranu… Vec pripremaju novu predstavu. I to je jedan lijep nacin drustvene inkluzije. Uvjek ćemo izaći u susret svima koji nesto stvaraju i rade“, zaključio je Djordje Deurić, direktor Doma omladine i član Pozorišta mladih Zvornik na kraju našeg razgovora.