Preminuo Raša Popov, pomalo svačiji djeda

rasa popovU Beogradu je preminuo Čika Raša Popov, glumac i novinar. Mnoge generacije su ga znale iz serijala „Fazoni i fore“, „Radost saznanja“, „Šešir bez dna“…

 

Raša Popov je rođen 26. juna 1933. u Mokrinu. Kažu da je već u trećoj godini listao enciklopedije, a sa devet je pročitao „Život i priključenija“. Odrekao se novinarstva i okrenuo se djeci kada mu se rodila unuka i kada je za nju napisao svoju prvu knjigu za djecu „Žabac koji ne zna da ćuti“, 1987. godine.

Objavio je više knjiga pjesama za decu i odrasle: „Dva oka“, „Gvozdeni magarac“, „Žabac koji ne zna da ćuti“, „Trulež zglave“, „Šešir bez dna“, „Lažljiva usta istine“, „Vozom posred ulice“, „Bio sam srećni konj“, „Bajke za XXI vek“, „Čarobnjakov SMS“, „Mali zeleni“, „Usamljena princeza“. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, a najskorija nagrada „Dositej Obradović“ – dobio je za životno djelo.

Možda bismo cijelo iskustvo odrastanja uz Rašu Popova mogli smjestiti u riječi Ljubivoja Ršumovića: „Bila je privilegija što smo dijelili neko vrijeme sa velikim pjesnikom i pripovjedačem čiji je intelekt nadilazio sve što smo očekivali i čemu smo se nadali. U seriji ‘Fazoni i fore’ kao Proka pronalazač ušao je u dječiju maštu. Ušao je u dečija srca zauvijek“.

Otišao je sa ovog svijeta i to, nažalost, nije „dobar fazon“.