Nova međunarodna književna priznanja za Milovanovića

marko milovanovic priznanjeKlub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada, povodom XVI Konkursa humora i satire sa ovogodišnjom temom „Prirpema mišljenja za…“, dodijelio je diplomu Marku Milovanoviću iz Srebrenice za osvojene nagrade Najoriginalnija šifra – zlatna šifrarnik i Najbolja satirična pjesma.

Na konkurs je pristiglo 1250 aforizama, 55 priča, 120 pjesama, 115 epigrama, 20 pjesama u akrostihu i veći broj šala, basni i bajki.

Radovi su pristizali iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Holandije i BiH.

„Klub umjetničkih duša na najplemenitiji način održava u životu našu kulturnu baštinu. Čitajući Zbornik nagrađenih radova jasno je da ovo nije podneblje jednoumlja i da je satira zapravo ta koja drži gard protiv manjkavosti nekakvih ideala čiji je mehanizam funkcionisanja konflikt, plan rada manipulacija, programski cilj urušavanje pojedinaca, strategija nova karika u lancu sistema protiv kojeg se navodno borimo, i na kraju, rezultat ‘maksimalno ubiranje kajmaka’“, izjavio je za UPSMedia Marko Milovanović.

„Satira kao književni oblik je višedimenzionalna, prividno jednostavna, a svojom dubinom i britkim iskazom je iz prostog smijeha iznjedrila duhovitost, koja krasi ljudi našeg podneblje. U periodu iza nas pisana riječ je izgubila svoju težinu, ali ovakvi konkursi govore da sve težnje da se obesmisli i uruši vrijednost knjige zapravo će dovesti do njenog povratka sa značajem većim nego ikada“, dodao je Milovanović.

Na pitanje da li u našoj državi postoje primjeri koji govore u prilog tome, Milovanović nam je rekao:

„Postoje konkursi koji nastoje na promovišu istinske vrijednosti i da umrežavaju ljude sličnih načina izražaja. Jedan od skorijih primjera je konkurs poezije koji je raspisalo Udruženje ‘Metamorfoza’ iz Sarajeva, koje se bavi promocijom kulture mladih sa BiH prostora. Naime, konkurs je podrazumijevao autore do 30 godina sa ciljem da zajednička zbirka bude promovisana na Svjetski dan poezije u Sarajevu, što je i realizovano. Jedan sam od autora koji je po ocjeni žirija i zastupljen u zajedničkoj zbirci ‘Otisak’, koju istaknuti bosanskohercegovački književnici smatraju značajnim djelom nove generacije na našoj sceni“, rekao je Marko Milovanović.

Svjetlost dana uskoro će ugledati i njegova prva samostalna zbirka poezije.

„Imao sam tu sreću da prošle godine osvojim prvu nagradu ‘Spasoje Pajo Blagojević’ na manifestaciji ‘Pjesnička riječ na izvoru Pive’ u Crnoj Gori u Plužinama u konkurenciji mladih pjesnika sa prostora bivše Jugoslavije i time ostvarim pravo na štampanje zbirke. Krajem jula na ovogodišnjoj manifestaciji će biti održana promocija’, izjavio je Milovanović.

Nakon toga, zbirka će biti predstavljena i u Srebrenici.

Čestitamo Marku na ostvarenom uspjehu!