Knjige u ruke: Početak 61. sajma u Beogradu

Pod sloganom „Knjige u ruke“ počeo je 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga na kome će učestvovati više od 450 domaćih i stranih izlagača. Počasni gost je Iran.

61. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvorio je Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, u književnosti poznat kao Ivan Negrišorac, a u ime Irana, zemlje počasnog gosta, književnica i rediteljka Narges Abjar.

„Iran predstavlja i svoju duboku kulturnu tradiciju i svoj savremeni lik. Težili su da upriliče više susreta između srpskih i iranskih pisaca na teme koje ih objedinjuju. Meni je posebno zanimljiv jedan segment programa pod nazivom Nakali, odnosno, to je ime za način epskog pripovijedanja njihovog čuvenog spjeva Šahnama“, kaže Dragan Hamović, urednik programa 61. Međunarodnog sajma knjiga.

Prema njegovim riječima, Sajam knjiga je prostor velikih raspona, a u te raspone spada i obilježavanje 400. godišnjice Šekspira i Servantesa, zatim velika izložba Univerzitetske biblioteke, tribine, brojna izdanja ali i godišnjice kao što su Kočićeva stogodišnjica ili tužna godišnjica osnivanja Jasenovca koju takođe prati tribina i izložba koja dolazi iz Banjaluke.

„Imamo novinu u vidu tribine ‘Arena od riječi’. To je polemička tribina na različite goruće teme savremene kulture, od problema odnosa nacionalne i kolonijalne kulture, rata za kulturno nasleđe u regionu, kao sto je i tema knjiga i angažovanost“, ističe Hamović.

„U okviru programa ‘Pisci u fokusu’ biće mnogo pisaca ali i oni koji su nam u fokusu su oni koji su nam ovdje veoma poznati i čitani pisci: ruski pisac Zahar Prilepin, imaće čak dva programa početnog dana Sajma kao i norveški pisac Erlend Lu“, navodi Dragan Hamović.

Dječji program je u znaku jedne lijepe godišnjice, kaže Hamović.

U sali „Janko Veselinović“ program će biti primarno posvećen 120. godišnjici pojave čuvenog romana „Hajduk Stanko“ koji su čitale generacije srpskih čitalaca ali i 75 godina od pojave „Malog princa“.

„U svakom slučaju galerija dragih likova iz oblasti književnosti za djecu tokom nekoliko sajamskih dana će defilovati kroz sajamske programske sale“, kaže Hamović.

Sajam je otvoren od deset sati. Pojedinačna karta je 250 dinara, za grupne posjete 150, dok ulaznica za svih osam dana manifestacije staje 900 dinara. Porodični dani su ponedjeljak i utorak, a školski četvrtak.

izvor:

RTS