Srebrenica: Produžen rok za međunarodni književni konkurs „Ruka u ruci“

Opština Srebrenica, Kabinet načelnika opštine gospodina Mladena Grujičića i Fondacija zadužbine „Slobomir P Univerzitet“, Mire i Slobodana Pavlovića, raspisuju zajednički konkurs povodom postavljanja „Spomenika i fontane mira“ u Srebrenici pod nazivom „Ruka u ruci“, na temu mira, pomirenja, prijateljstva i solidarnosti.

Read more

„Dobar dan, regijo“- Radomir Pavlović o novoj knjizi „Osaćanin Jovo Divljaka“

U današnjem izdanju emisije “Dobar dan, regijo” ugostili smo doktora Radomira Pavlovića iz Srebrenice, direktora Nacionalnog parka “Drina”, a povod njegovog gostovanja na UPSMedia radiju je nova Pavlovićeva knjiga koja je juče izašla iz štampe.

Read more

„Kulturni nokaut“: O lokalizmima i dijalektizmima sa Dušanom Pejićem

Vodeći se tekstom o lokalizmima, riječima karakterističnim za neko podneblje, koji smo prošle sedmice objavili na našem web portalu, današnji “Kulturni nokaut” smo posvetili ovoj zanimljivoj temi. Naš gost bio je Dušan Pejić, profesor srpskog jezika iz Srebrenice, koji je našim slušaocima predstavio neke od lokalizama koji se i danas koriste u Bratuncu i Srebrenici.

Read more

O Svjetskom danu knjige sa Mladenom Subotićem i Jovanom Rakić

Svjetski dan knjige i autorskih prava peti put zaredom obilježava se u Bosni i Hercegovini, ovoga puta sa temom „Sa knjigom oko svijeta“.  Više nego ikada prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima i proširivanja ličnog horizonta. Tim povodom smo razgovarali sa direktorima Narodnih biblioteka iz Bratunca i Srebrenice, Mladenom Subotićem i Jovanom Rakić.

Read more

Danas je Sveti Sava – školska slava

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Sječenjem slavskog kolača i priredbama učenika u školama širom Srpske na svečan način biće obilježen ovaj veliki praznik kao školska slava. Savindan se slavi i u svim školama na području opština Bratunac i Srebrenica, dok je sinoć, u Domu kulture u Bratuncu održana svečana akademija povodom školske slave.

Read more