„Kulturni nokaut“- Na današnji dan rođen Turgenjev

Devetog novembra 1818. rođen je Ivan Sergejevič Turgenjin. Djelo „Očevi i djeca“ ovog ruskog klasika smatra se jednim od najvažnijih romana devetnaestog vijeka. Sa Violetom Radić, bibliotekarkom iz JU „Narodna biblioteka Srebrenica“ razgovarali smo o ovom piscu, njegovim djelima, o tome koliko njegovih naslova broji biblioteka u Srebrenici i za koja njegova djela su čitaoci najzainteresovaniji.

Read more

„Kulturni nokaut“- Na današnji dan Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu

Švedska akademija na današnji dan 1961.godine dodijelila je Ivi Andriću Nobelovu nagradu za književnost za kompletno književno djelo o istoriji jednog naroda. Roman „Na Drini ćuprija“  smatra se vrhuncem tog djela. Andrić je time postao prvi Jugosloven koji je dobio najprestižniju svjetsku nagradu za književnost.

Read more

Srebrenica: Produžen rok za međunarodni književni konkurs „Ruka u ruci“

Opština Srebrenica, Kabinet načelnika opštine gospodina Mladena Grujičića i Fondacija zadužbine „Slobomir P Univerzitet“, Mire i Slobodana Pavlovića, raspisuju zajednički konkurs povodom postavljanja „Spomenika i fontane mira“ u Srebrenici pod nazivom „Ruka u ruci“, na temu mira, pomirenja, prijateljstva i solidarnosti.

Read more

„Dobar dan, regijo“- Radomir Pavlović o novoj knjizi „Osaćanin Jovo Divljaka“

U današnjem izdanju emisije “Dobar dan, regijo” ugostili smo doktora Radomira Pavlovića iz Srebrenice, direktora Nacionalnog parka “Drina”, a povod njegovog gostovanja na UPSMedia radiju je nova Pavlovićeva knjiga koja je juče izašla iz štampe.

Read more

„Kulturni nokaut“: O lokalizmima i dijalektizmima sa Dušanom Pejićem

Vodeći se tekstom o lokalizmima, riječima karakterističnim za neko podneblje, koji smo prošle sedmice objavili na našem web portalu, današnji “Kulturni nokaut” smo posvetili ovoj zanimljivoj temi. Naš gost bio je Dušan Pejić, profesor srpskog jezika iz Srebrenice, koji je našim slušaocima predstavio neke od lokalizama koji se i danas koriste u Bratuncu i Srebrenici.

Read more