Književno veče sa Aleksandrom Gatalicom u Bratuncu: Promovisan roman „Veliki rat“

Aleksandar Gatalica Veliki ratAleksandar Gatalica, pisac, dobitnik NIN-ove nagrade 2013. godine priredio je bratunačkoj publici književno veče na kojem je promovisao svoj roman „Veliki rat“, upravo zahvaljujući kojem je i postao dobitnik ove prestižne nagrade. I ovaj put, organizator ove kulturne manifestacije bila je Narodna biblioteka Bratunac.

Ni loše vrijeme ni kišni dan nisu spriječili veliki broj Bratunčana da posjete promociju romana „Veliki rat“. Roman predstavlja priču o Prvom svjetskom ratu, ispripovijedanu iz perspektive ‘malih ljudi’.

„Ja pripadam prvoj generaciji pisaca koja je pisala na potpuno čistom terenu, bez porodičnih priča, koje mogu biti vrlo korisne, i bile su mojim prethodnicima, ali ovo je bila potpuno jedna nova situacija da se dokumentima napiše nešto sasvim drugačije“, rekao je za UPSMedia Aleksandar Gatalica, pisac, o nastanku svog romana Aleksandar Gatalica Veliki rat„Veliki rat“.

Prateći sudbine preko 70 junaka, autor Aleksandar Gatalica, uspio je da ubjedljivim prikazima pokaže da je rat ništa drugo do slom nade u srećnu budućnost čovječanstva.

„Mislim da roman zaista zaslužuje svaku pažnju, mislim da je bilo dovoljno vremena i prostora da čitaoci u svim bibliotekama RS pa i našeg matiČnog područja Dođu u dodir sa romanom, pročitaju roman, koji je zaiSta, zaista sjajan, jako mnogo likova, jako mnogo istorijskih činjenica…Mislim da je i direktor biblioteke i cio kolektiv na dobrom putu da biblioteku u Bratuncu pozicioniraju na visok položaj što se tiče bibliotekarstva u RS“, ocijenila je Nega Stjepanović, direktorica JU Narodna bublioteka i muzejska zbirka Zvornik.

Prvi svejtski rat predstavljao je u književnosti modernizma pojavu koja ju je obilježila, a kombinacija istorijske i imaginarne građe, okretanje malom čovjeku karakteriše ovaj roman, za koji je Aleksandar Gatalica dobio NIN-ovu nagradu 2013. godine.

„Pisac zaista dobije pa i deset puta više čitalaca nego što je imao prije nagrade. Ja zaista jesam imao jedan zavidan broj čitalaca i pre NIN-ove nagrade i zaista stignete do nekih ljudi do kojih ranije niste stizali, koji u suštini ne čitaju mnogo više od jedne knjige godišnje i to uglavnom čitaju tu koja je dobila NIN-ovu nagradu“, izjavio je Aleksad+ndar Gatalica.

Aleksandar Gatalica Veliki ratBratunčani nisu krili oduševljenje štivom koje im je predstavljeno.

„Na ovu promociju sam došla, jako mi se svidjelo, pisac je jako zanimljiv, knjiga takođe, oduševljena sam što se ovo dešava u našem gradu“, rekla je Milojka Živanović, jedna posjetiteljka.

Pisca, kako sam kaže, nije zanimala opšta, već lična, pojedinačna istorija čovjeka. Rat tako postaje okruženje koje pomaže da se ispita i prikaže istinska ljudska sudbina u ratu.

„U suštini, u ratu učestvuju živi ljudi, ne učestvuju ni puške, ali učestvuju ljudi, i to je najveća patnja rata“, zaključio je Gatalica.

Prije Bratunca, književno veče sa Aleksandrom Gatalicom organizovano je i u Vlasenici.