I u Vlasenici održana promocija romana „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice

U organizaciji Narodne biblioteke i Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom opštine, u Vlasenici je sinoć upriličena promocija romana „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice.

Pisac i njegov sagovornik Karlo Astrahan, kroz zanimljiv dijalog, proveli su Vlaseničane kroz ovaj roman, nagrađen Ninovom nagradom 2012. godine, ali nisu ostavili bez odgovora nijedno pitanje koje su čitaoci postavili vezano za cjelokupni Gataličin književni rad.

Aleksandar Gatalica, književnik, prevodilac sa antičkog grčkog jezika i muzički kritičar, objavio je jedanaest knjiga, koja su prevedena na deset svjetskih jezika i dobitnik je najznačajnih književnih priznanja.

„Izuzetno lepo veče u Vlasenici. Publika zanimljiva, načitana, publika koja je u biblioteci kao kod kuće, i čini mi se kao da sam već više puta bio ovde, a ne prvi put. Večeras je bio fokus na romanu ‘Veliki rat’. Nije bilo jednostavno upustiti se u pisanje romana s ovakvom tematikom, jer mnogi veliki pisci su pisali na ovu temu pre mene. Činilo mi se da je došao trenutak da o ovom ratu napiše roman neko ko zaista nije imao direktne i neposredne veze s tim ratom i to se pokazalo dosta dobro, jer sam imao objektivan pogled na taj sukob, naravno koliko je to moguće u književnosti“, smatra Gatalica.

Karlo Astrahan, urednik programa u Biblioteci „Milutin Bojić“, ističe da mu svaki susret sa vlaseničkom publikom pokazuje koliko cijene pisanu riječ.

„Bilo mi je zadovoljstvo biti voditelj promocije Aleksandra Gatalice, koga lično smatram za jednog od najvećih srpskih pisaca 20. i 21. vijeka, a koga su Francuzi proglasili za jednog od deset najznačajnijih pisaca Evrope. Mislim da je publika uživala, s obzirom da je ovo bilo jedno ineteraktivno druženje, a imali su priliku i da čuju neke informacije, koje vjerovatno do sada nisu čuli, a tiču se Velikog rata. Vlasenica se još jednom pokazala kao odlično mjesto za promocije, a vlasenička čitalačka publika kao književno potkovana, tako da je bilo zadovoljstvo biti ovdje“, istakao je Astrahan.

Miloš Pepić, direktor Narodne biblioteke u Vlasenici, smatra da je Vlaseničanima potrebno ovakvih književnih događaja.

„Mi smo još jednom pokazali da vodimo računa o kulturnom životu u našem gradu, ugostivši Aleksandra Gatalicu, dobitnika Ninove nagrade. Načelnik Kraljević i lokalna zajednica su prepoznali rad Narodne biblioteke i uvidjeli potrebu naših sugrađana da vide i čuju neke od naših književnika i podržali nas i nadam se da ćemo uskoro imati priliku da ugostimo još neka od poznatih imena naše književnosti“, kaže Pepić.

Nega Stjepanović, direktorica Narodne bibloteke u Zvorniku, istakla je da Vlasenica postaje prepoznatljiva na kultrunoj mapi u okruženju, ali i u Republici Srpskoj.

„Sve ono što se s dolaskom Miloša Pepića na čelo Narodne biblioteke u Vlasenici dešava na kulturnoj sceni u ovom gradu zaslužuje pohvalu. Uz podršku lokalne zajednice organizuje se veliki broj odličnih, prije svega književnih događaja, tako da je to za veliku pohvalu, i vjerujem da Vlasenica opet postaje kulturni centar u okruženju“, rekla je Stjepanovićeva.

Na promociji romana „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice u prostorijama vlaseničke Narodne biblioteke bilo je oko stotinu ljubitelja pisane riječi.

T.Golijanin