Zlatna palma drugi put Louču, završen festival u Kanu

Dodjelom nagrada završen je Kanski festival, a dobitnik 69. „Zlatne palme“ je film britanskog režisera Kena Louča „Ja, Danijel Blejk“, potresna priča o stidu zbog siromaštva u Evropi pogođenoj mjerama štednje, javlja AFP.

Ovaj socijano angažovani film govori o borbi malog čovjeka sa sistemom odnosno kafkijanskim naporima stolara Danijela Blejka da dobije nadoknadu u Britaniji nakon infarkta.

Zlatnu Palmu reditelju kome je ovo drugi put da dobija najprestižniju kansku nagradu, uručio je glumac Mel Gibson.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je iranski glumac Šahab Hoseini za film „Trgovac“ („Forushande/ The Salsmen“) iranskog oskarovca Asghara Farhadija, a za žensku Žaklin Žoze sa Filipina za film „Ma rosa“.

Nagradu za najbolju režiju dele Rumun Kristijan Munđiju za film „Matura“(Bacalaureat/Graduation) o ocu koji ima dilemu da li ćerki da priča o korupciji i Francuz Olivije Asajas za film „Lični kupac“ (Personal Shopper) u kome glavnu ulogu igra holivudska zvijezda Kristen Stjuart, koji je dobio pomješane kritike, prenosi AFP.

Nagradu za najbolji scenario dobio je takođe „Trgovac.“

Kanski festival jedna je od najprestižnijih filmskih manifestacija na svijetu. Prvi put je odrzan 1939. godine, a definitvno je ustanovljen kao takmicarski festival s nagradom 1955.