Odlazak legende

Legenda srpskog glumišta Dragan Gaga Nikolić preminuo je danas u 72. godini života poslije duge borbe s teškom bolešću. Nikolić je preminuo jutros u bolnici u Beogradu. Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljen.

Dragan Nikolić je operisan u februaru 2015. godine na Klinici za digestivne bolesti Kliničkog centra. U maju mu se stanje pogoršalo i primljen je u Klinički centar u teškom stanju, ali su ljekari uspjeli da mu spasu život. Od tada je, uz manje prekide, bio na stalnom bolničkom liječenju.

Rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu. U 50 godina dugoj karijeri Dragan Nikolić ostvario je blizu 180 uloga na filmu i televiziji, a najviše su mu „ležali” likovi manupa-šmekera.

Debitovao je kao vojni policajac 1964. u filmu „Pravo stanje stvari” Vladana Slijepčevića, a posljednji put pred kamerama se pojavio prošle godine u „Montevideo, vidimo se”, tumačeći predsednika Fife Žila Rimea.

Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, sa velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su Džimi Barka, legendarni Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija, gradski vitez Urke.

– Nikolić je glumac bez koga se, poslije više od stotinu briljantno odigranih uloga, u kojima je pokazao da u njegovom izražajnom registru ima mjesta i za neznane nacionalne junake, romantične zavodnike sa građanskim ili polugrađanskim pedigreom, likove sa sumnjivog vrha i nesumnjivog društvenog dna, ne može ni zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost, saopštio je danas Atelje 212.