Bratunac na “Putu filma“

U Domu kulture u Bratuncu od 4. do 6. marta održana je manifestacija filmski karavan pod nazivom “Put filma“. Projekat se realizuje u cilju decentralizacije kulture u Republici Srpskoj i podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS. Organizatori ove manifestacije su produkcija “Prvi kadar“ iz Istočnog Sarajeva u saradnji sa Domom kulture Bratunac.

U okviru manifestacije “Put filma“, posjetioci su imali mogućnosti da se upoznaju sa osnovama filmske produkcije.

Aleksandra Mitrić Štifanić, filmski producent je koordinator ovog projekta

“Cilj projekta je da opštine istočnog dijela RS imaju priliku da ne samo vide izdanja i izbor filmova festivala “Prvi kadar“ već i da se najmladji upoznaju sa osnovama i osnovnim principima filma, oni najmladji sa osnovama i istorijom animiranog filma, izradom optičkih igračaka, a oni malo stariji sa osnovama dokumentarnog filma“, rekla nam je nešto više o projektu Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prvog dana festivala na programu su bili dječiji filmovi a najmladji su se najviše radovali radionici, “Ukratko o animiranom filmu“.

“Ovdje smo mogli vidjeti mnogo lijepe filmove“, zadovoljna je bila prikazanim ostavrenjima Olja Babić učenica OŠ “Branko Radičević“ u Bratuncu.

Pored proekcija filmova za sve zainteresovane su upriličene i radionice. Najmlađi su imali priliku da uče o animiranom filmu.

“Saznali smo i naučili neke nove stvari. Učili smo o tome koji je proces nastajanja crtanog filma“, rekao nam je Đorđe Ristanović jedan od učesnika radionice.

Oni malo stariji mogli su se upoznati sa osnovama dokumentarnog filma u okviru radionice “Filmska škola prvog kadra“. Moderator radionice bio je prof. dr Dragan Eličić.

“Hajde sad da i taj kompjuter kreativno koristimo, izadjemo na teren, da snimimo nešto, da kreativno razmišljamo , da posmatramo materijalnu stvarnost iz neke naše perspektive, nekog našeg ugla, dakle, imamo apsolutno jednu slobodu. Pa da onda da se vratimo kompjuteru i da kroz montažni process i postprodukciju dodjemo do nekog finalnog proizvoda. Da se na kreativan način koristi tehnologija“, izjavio je profesor režije Dragan Eličić.

Nakon Bratunca, filmski karavan nastavlja svoj put. Mogućnost da dožive umjetnost filma na pravi način imaće i gradjani Milića, Trnova, Šamca, Rogatice i Sokoca.