Emisija „Kulturni nokaut“ – Gost: Ljuba Todorović (13.5.2019)

Za temu našeg današnjeg izdanja emisije „Kulturni nokaut“, shodno oblasti koju obrađujemo i tema i razgovara koje Vam svakodnevno poklanjamo, riješili smo da napravimo jedan mali presjek u kulturnom i književnom životu Bratunca, od početka osnivanja njegovih kulturnih institucija i Javnih ustanova, pa sve do danas, te smo za sagovornika odabrali gospođu Ljubu Todorović, najdugovječniju radnicu i bibliotekarku Narodne biblioteke u Bratuncu. Sa Ljubom smo razgovarali na temu istorije i razvoja biblioteke u Bratuncu, književnom fondu, knjigama koje se najviše čitaju, manifestacijama koje organizuju, ali i njenom prvom susretu sa knjigom.

„Moj prvi susret sa knjigom bio je, pri polasku u prvi razred, te prvi susret sa Bukvarom, svakako, najdražom knjigom svakog djeteta i tad mi se u mislila „vrzmalo“ da nekada budem bibliotekar i da radim bibilioteci, te sam maštala da najveći dio života provedem sa knjigama“ – istakla je Ljuba, između ostalog.

Osnovana, sada već krajem, dalekih pedesetih godina minulog vijeka, kao kulturna potreba tadašnjeg kolektivnog razvoja cjelokupne zemlje u prvim mirnodopskim decenijama nakon Drugog svjetskog rata, tada Narodna biblioteka u Bratuncu, baš kao i sama istorija ovog grada, doživjela je mnoge i brojne promjene, društvena i kulturna postignuća i višedecnijski razvoj koji, danas premješten u nove i savremene prostorije, svakodnevno se odvija i dopunjava.

„Po svim tragovima, prvi značajni datum koji se pojavljuje da je biblioteka osnovana, jeste 1959. godina. Tada je biblioteka, po sačuvanim slikama, takođe imala svoj prostor, da bi kroz naredne decenije, dobijala nove knjige, nove radnike, ali i čitaoce. Zatim je 14. marta 2011. godine, biblioteka premještena u nove i savremene prostorije, u kojima se nalazi i danas“ – dodala je Ljuba na kraju našeg današnjeg razgovora.

Autor: MILADIN TRIŠIĆ

Fotografija: UPSMedia