Emisija „Kulturni nokaut“ – Gost: Jovana Rakić (15.4.2019)

U današnjem izdanju emisije „Kulturni nokaut“, nakon niza gostovanja zavičajnih pisaca iz Bratunca i Srebrenice, te glumaca i pisaca, učesnika nedavno održanih „Dana pozorišta“, naš današnji gost je Jovana Rakić, direktor Narodne biblioteke u Srebrenici, od koje smo saznali nešto više o radu i aktivnostima ove kulturne ustanove u Srebrenici, od njenog osnivanja, pa sve do danas.

„Narodna biblioteka Srebrenica sa radom je počela 1959. godine, kada je Savjet za kulturu Opštine Srebrenica obezbjedio novac za nabavku nekoliko stotina knjiga, a književni fond je takođe obogaćen i knjigama iz Banje Guber 1961. godine, te nakon toga počinje sistematsko obogaćivanje i katalogizacija prvih književnih fondova“ – rekla je Jovana, između ostalog.

Tokom gostovanja saznali smo nešto više o aktivnostima i bogatom kulturnom programu koji Narodna biblioteka nudi već godinama unazad, te planovima, promocijima i programu koji je planiran za budućnost.

„Bar jednom mjesečno imamo jednu aktivnost, što za cilj ima promociju kulture u Srebrenice, ali i same biblioteke. Takođe, imamo i bogatu zavičajnu zbirku, koja sadrži brojne monografije, ali i dokumentovanu građu o istoriji književnosti u Srebrenici. Sama činjenica da je Ivo Andrić proveo jedan period života u Srebrenici, govori najbolje o tome što se tačan broj zavičajnih pisaca i dalje ne zna“ – dodala je Jovana na kraju današnjeg razgovora.

Autor: MILADIN TRIŠIĆ

Fotografija: UPSMedia