Emisija „Kulturni nokaut“ – 110 godina SPKD „Prosvjeta“

U današnjem izdanju naše emisije „Kulturni nokaut“, tema našeg razgovora jeste obilježavanje 110. godišnjice od osnivanja SPKD „Prosvjeta“ u Bratuncu. Tim povodom, održana je promocija prve monografije Opštine Bratunac, izložba zavičajnih pisaca, kao i književno veče. Ovaj kulturni događaj upriličen je u prostorijama Narodne biblioteke u Bratuncu, u petak 24. maja, sa početkom u 17:00. Više o samom obilježavanju, ali i prvim utiscima nakon promocije, razgovarali smo sa Miladinom Trišićem, autorom monografije i organizatorom ovog događaja.

„Još od prvog osnivanja SPKD „Prosvjeta“ u Bosni i Hercegovini, na čijem su čelu tada bili, istaknu pisci i pjesnici, Aleksa Šantić, Jovan Dučić i Svetozar Ćorović, između ostalog, ovo Društvo, usmjereno na razvoj kulture, književnosti i pismenosti, ubrzo je osnovano i u skoro svim mjestima, u tadašnjoj Bosni i Hercegovini, uključujući i naše područje. Prvi povjerenici „Prosvjete“ u Bratuncu, osnivaju SPKD, sada već davne 1909. godine, iako Bratunac dobija status Opštine tek 1927. godine, a tada je katastarski pripadao Fakovićima, što govori da počeci kulture u našem gradu i istaknutih sugrađana ove Opštine, datiraju još iz vremena, prije njenog zvaničnog osnivanja. Sve ovo podatke sam pronašao u prvim arhivskim podacima „Prosvjete“, a koji su prije dvije godine objavljeni i u časopisu koji je pokrenuo, obnovljeni sastav „Prosvjete“ u Srebrenici, te sam na istu ideju došao i ja, jer je ovo Društvo koje je danas aktivno u svim gradovima i Opštinama, sem naše“ – rekao je Miladin, između ostalog.

Nakon prikupljanja arhivske građe, podataka, ali i fotografija, Miladin je sav ovaj materijal uobličio u formu knjige, odnosno, ujedno i prve monografije Bratunca, koja je u petak promovisana, a za kraj današnjeg razgovora još najavio i aktivniji rad SPKD „Prosvjeta“, te njegovu obnovu i registraciju i na području ove Opštine.