„Dobar dan, regijo“ – Gost: Pozorištance „Maslačak“ iz Bijeljine

Sinoć, petog septembra, u prepunoj sali Doma kulture u Bratuncu izvedena je predstava „Šapa kontrola“ Pozorištanceta „Maslačak“ iz Bijeljine. Ovo pozorište, u saradnji sa Domom kulture iz Bratunca, pozorišnu predstavu „Šapa kontrola“ poklonilo je najmlađim Bratunčanima i svim školarcima  kao podsticaj za što bolji uspjeh odmah na početku školske godine. Pozorište „Maslačak“ i „Hepi travel“ turistička organizacija čine jednu firmu koja je sa svojim umjetničkim djelovanjem počela prije pet godina. „Maslačak“ je prvobitni naziv prodavnice kostima u Bijeljini, a njena vlasnica i direktorica već pomenute turističke agencije, Maja Antić je kroz kreativnu zamisao objedinila ove dvije oblasti i, sa svojim saradnicima, stvorila teatar za najmlađe.

Nakon sinoćnje predstave razgovarali smo sa Nenadom Blagojevićem, diplomiranim glumcem i umjetničkim direktorom teatra „Maslačak“:

„Naše pozorište već četiri godine uspješno sarađuje sa Domom kulture u Bratuncu. Do sada smo Bratuncu izveli oko petnaestak dječijih predstava i skoro svakoj su se najmlađi odazvali u velikom broju. Članovi našeg ansambla gostuju kod vas dva puta mjesečno, ne naravno svi, već u zavisnosti ko radi na predstavi. Ukupno imamo 25 članova, neki od nas su profesionalni a neki amaterski glumci. Amaterski glumci su ipak usko vezani za ovo kulturno polje, jer ima nas koji smo pedagozi po struci ili se pedagogija proteže kroz profesionalna opredeljenja nastavnika i sličnih zanimanja. To je veoma bitno jer treba znati kako prići i zainteresovati djecu.“, ističe naš sagovornik.

Upravo kreće jesenja pozorišna sezona koja traje sve do proljeća sljedeće godine. O predstojećoj sezoni Pozorištanceta „Maslačak“ gospodin Blagojević je za naš radio rekao:

„Dvadesetpet dječijih predstava je već na repertoaru, od čega je desetak ozbiljnijih izvođenja za djecu u vidu bajki. Naravno, za najmlađe su i dalje najpopularniji glavni junaci iz crtanih filmova kao što su “Patrolne Šape“, “Maša i medo“ i mnogi drugi. Trenutno radimo i ozbiljniju predstavu za tinejdžere, a riječ je o „Pokondirenoj tikvi“ Jovana Sterije Popovića, a radimo i na predstavi „Državni lopov“, temi koja je prisutna u svim sredinama ali u nešto drukčijem izvođenju s obzirom na to da je i ova predstava za djecu, doduše nešto stariju.“

Pozorište „Maslačak“ će krajem mjeseca septembra opet biti bratunački gosti. Za najmlađe će, najvjerovatnije, izvesti „Crvenkapu“ za koju očekuju da će postati popularna kao i prethodne izvedbe bajki.

Piše: A.A.