„Đurđevdanski dani – Bratunac 2018“: Održana „Đurđevdanska smotra folklora“

Smotra folklora BratunacU okviru manifestacije „Đurđevdanski dani“ u Bratuncu, organizovana je prva „Đurđevdanska smotra folklora“ koja je okupila sedam kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske i susjedne Srbije sa više od 170 učesnika.

Afirmisanje zavičajne kulture, muzičko i jezičko običajno izražavanje uz tradicionalna umijeća, vrijednosti su koje su predstavljene na prvoj „Smotri folklora“ u Bratuncu. Ujedno je ovo bila prilika da se domaćin, novoformirano KUD „Most“ predstavi prvi put.

„Večeras imamo sedam društava ovdje: KUD ‘Ilićka’ Brčko, KUD ‘Kaonički izvori’ Kruševac, KUD ‘Stara gora’ Rogatica, KUD ‘Despot Stefan Lazarević’ Srebrenica, KUD ‘Krušik Plastika’ Osečina, KUD ‘Mladost’ Pecka i KUD ‘Most’ Bratunac. Ovo je prva Smotra folklora, ali se nadamo da će prerasti u tradiciju, baš kao što su to ovi Dani kulture i sporta postali“, izjavio je za UPSMedia Miloš Mitrović, predsjednik KUD-a „Most“.KUD Most Bratunac

U okviru „Smotre folklora“, više od 20 članova KUD-a „Krušik“ Osečina izvelo je performans „Podgorska svadba“.

„Tu se vjenčavaju mlada i mladoženja, ja sam čauš, glavni na podgorskoj svadbi. Prvi put smo u Bratuncu i mnogo nam se dopada“, rekao je Aleksandar Kosanić, član KUD-a “Krušik Plastika” Osečina.

KUD „Ilićka“ Brčko predstavilo se sa dvije izvedbe.

„Prva je ‘Biljačka Morava’, a druga igre iz okoline Dimitrovgrada. To su koreografije poznatog koreografa Dejana Zaječanca. Ovdje smo došli sa 24 igrača, nadamo se da ćemo se još dugo godina družiti“, istakao je Milenko Ninković, predsjednik KUD-a „Ilićka“ Brčko.

Smotra folklora BratunacPrva Smotra folklora organizova je četvrtog dana manifestacije „Đurđevdanski dani“ u Bratuncu, a organizatori kažu da je ovo samo priprema za spektakl – koncert grupe „Divlje jagode“.

„Zadovoljstvo nam je što su sve ove grupe ovdje večeras. ‘Đurđevdanski dani’ traju od ponedjeljka i za sada je sve prošlo dobro. Nadamo se da će nas vrijeme i sutra poslužiti, kao i večeras, i da ćemo poslije folklora uživati i u rok muzici“, izjavio je Radovan Petković, direktor Doma kulture Bratunac.

„Đurđevdanski dani“ u Bratuncu trajaće do nedjelje i biće završeni obilježavanjem slave opštine.