Emisija „Kulturni nokaut“ – Gost: Nihad Đozić (8.4.2019)

U današnjem izdanju emisije „Kulturni nokaut“, na naše opšte zadovoljstvo, ali i brojnih ljibitelja pisane riječi, danas smo ugostili još jednog zavičajnog pisca iz Bratunca, ali sa već decenijskom adresom u Sloveniji. Njegovo ime je Nihad Đozić i iza sebe objavljene dvije knjige kratkih priča, a u planu je, već do kraja ove i prve polovine naredne godine, objavljivanje i prvog romana pod nazivom „Samoća“.

„Ono što mene zanima je pitanje identiteta i pitanje sudbine. Ako čovjek ima više identiteta to je pravo bogatstvo, a što se tiče sudbine, sudbina je u našim rukama, ako je mi zgrabimo za rogove i ako znamo njome upravljati, ona će raditi nama u korist. Ja sam čovjek koji jako voli da čita i to je moja životna preokupacija. Volim kratku priču, volim roman, ali najviše fikciju, a opet ono što je blisko nama kao ljudima“ – rekao je Nihad između ostalog.

Sa Nihadom smo takođe razgovarali i o položaju pisaca u današnje vrijeme, ali prvenstveno kod nas, kao i o tome koje teme i motivi su najčešće prisutni u njegovim djelima, te knjigama i žanrovima koje on najviše voli.

„Moja generacija jako voli Kiša, a ja jako volim Milorada Pavića, jer ono što čitam njegovo, prepoznajem i kod sebe, neke slične misli. Knjige, prvenstveno romani su proizvod nekog mišljenja u kombinaciji sa emocijama. Danas je lako objaviti knjigu, ali je teško se afirmisati. Nekada su postojali kritičari, preko kojih smo mi znali šta to pisci pišu o piscima, ali i o tome šta ispunjava određene kriterijume, a šta nije.“ – dodao je još Nihad u našoj emisiji.

Autor: MILADIN TRIŠIĆ

Fotografija: UPSMedia