Da li znate kada su zabilježeni najveći vodostaji rijeke Drine?

Krajem prethodne i početkom ove godine Drina je uslijed obilnih padavina i naglog topljenja snijega, uzrokovanog porastom temperatura, došla do protoka koji je bio neuobičajeno visok za ovo doba godine. Tokom istorije zabilježeno je nekoliko velikih poplava, a nekih se svi dobro sjećamo. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na neke od najviših vodostaja rijeke Drine.

Read more

„Kulturni nokaut“- Miloš Mitrović: Online koncert KUD-a „Most“ iz Bratunca

U današnjem Kulturnom nokautu ugostili smo predsjednika Kulturno-umjetničkog društva „Most“ iz Bratunca, Miloša Mitrovića. Sa njim smo razgovarali o nedavno održanom onlajn koncertu, utiscima, kao i problemima sa kojima se susreću članovi ovog KUD-a.

Read more

Danas se obilježava Svjetski dan djeteta

Od 1989.godine kada je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima djeteta svakog 20.novembra obilježava se svjetski dan djeteta širom svijeta. Aktivnosti koje se  provode na ovaj dan imaju za cilj da podignu svijest o pravima djetata. Ova konvencija je prvi pravni akt kojim se djetetu pristupa kao subjektu sa pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna zaštita. Obavezno je poštovanje svih stavki Konvencije od  strane država koje su je potpisale.

Read more

U susret Svjetskom danu djeteta u doba pandemije korona virusa

Ove godine pandemija korona virusa promijenila je mnogo toga. Samim tim i mnoga dječija prava su uskraćena. Posljedice koje pandemija ostavlja na djecu koja su uskraćena za svoja prava su trenutne, ali ukoliko se na adekvatan način ne pristupi njihovom otklanjanju, posljedice bi ih mogle pratiti tokom čitavog života, upozorava UNICEF.

Read more

„Kulturni nokaut“- Na današnji dan rođen Turgenjev

Devetog novembra 1818. rođen je Ivan Sergejevič Turgenjin. Djelo „Očevi i djeca“ ovog ruskog klasika smatra se jednim od najvažnijih romana devetnaestog vijeka. Sa Violetom Radić, bibliotekarkom iz JU „Narodna biblioteka Srebrenica“ razgovarali smo o ovom piscu, njegovim djelima, o tome koliko njegovih naslova broji biblioteka u Srebrenici i za koja njegova djela su čitaoci najzainteresovaniji.

Read more

Muzika: Šarac: „Naše područje ima dobru tradiciju rok muzike, od koje ne treba odustajati“

U našem radio programu ugostili smo Branislava Šarca, pjevača grupe Gnijev anđela, koji je govorio o nekim starijim hitovima.  U toku emisije puštali smo muziku po njegovom izboru. Govorio je o pjesmama koje ga vraćaju u neko prošlo vrijeme, pjesmama nastalim osamdesetih godina prošlog vijeka. Pjesme koje svi znamo, ali nismo obraćali pažnju na njih, nismo obraćali pažnju na njihov naziv, a svi ih znamo. Kvalitet muzike i aranžmana, koji je usklađen sa tekstom.

Read more