(Bez)mozgovanje: novinar vs. „novinar“

biti novinarDa na početku razjasnim, tek sam nekih godinu dana u ovom poslu, ali jednostavno, sa one ljudske strane imam potrebu da kažem i ispišem nekoliko redaka o novinarstvu kod nas.

Prema definiciji, novinarstvo predstavlja djelatnost prikupljanja, analize, PROVJERE i prezentacije informacija o vodećim i aktuelnim događajima, problemima, važnim ljudima, ali i promocije pozitivnih priča i aktuelnosti. Oni koji se bave novinarstvom zovu se NOVINARIMA.

Razvoj online media je informacije učinio dostupnijim nego što su ikad bile. Svašta možemo pročitati na portalima, različitim fejsbuk stranicama.

Ponekad se zapitamo da li je zaista cilj neke vijesti da obezbijedi informaciju ili da se privuče veći broj lajkova, promoviše jedna, a ocrni druga strana. Pozitivno se piše o prijateljima, rodbini, sponzorima i donatorima, etničkoj grupi jednoj ili drugoj – piše se, uglavnom, selektivno.

Krši se osnovno pravilo: ne daje se uvijek prostor svim zainteresovanim stranama.

Takođe se zaboravlja važno pravilo: novinarski tekst nije prilika za iznošenje ličnog mišljenja o nekome ili nečemu, bez zadovoljavajuće argumentacije i bez davanja prilike drugoj strani da odgovori.

Novinarski je iznijeti činjenice, čitaoci su ti koji treba da zaključuju i donose sudove.

Šta novinara čini novinarem?

Novinar se, prije svega, i bez obzira da li je formalno obrazovan za ovo zanimanje, mora držati profesionalne etike. Novinar treba dobro da poznaje i kodeks i metode i tehnike novinarskog rada.

Mora dovoljno poznavati jezik – i u osnovnoj školi ste morali odlučiti hoćete li govoriti ekavski ili ijekavski – oboje u isto vrijeme nije prihvatljivo.

Novinar može pogriješiti u brzini, zato postoje lektori, ali novinar nikako, nikako ne bi smio sebi dozvoliti da bude bazično nepismen.

Novinar  je kreativna ličnost, on misli, gleda i slika život i okolinu. Novinar treba da zapaža, da bude zanimljiv, originalan, a da pri tome ne povrijedi dostojanstvo i prava čitalaca.

Uloga novinara je jednostavna – obavjestiti javnost o onome što se događa. Ne jednu stranu, ne jednu osobu, novinar mora sagledati SVE strane teme o kojoj piše, kako bi njegov iskaz bio neutralan i objektivan – da bi javnost mogla stvoriti vlastito mišljenje.

Na kraju, glavni cilj novinara trebala bi biti ISTINA, ne broj lajkova. Neka vijest je istinita i objektivna ili nije vijest. Ako nije vijest, onaj ko je piše, nije novinar. Tačka.

D.V.