Nema struje!

struja-x-400x230Dok ovo pišem, u Srebrenici je u prekidu napajanje električnom energijom. Može se reći da mi je to dalo inspiraciju. Trenutno ništa drugo ne mogu da radim, a ne bih mogao ni ovo samo da je baterija od laptopa za nijansu slabija.

Tačno imam osjećaj da prestanak napajanja električnom energijom izaziva skoro kompletan zastoj. Zamislite sad situaciju da cijeli svijet ostane bez električne energije ili energenata. Mislim da bi slika svijeta bila potpuno drugačija.

E, sad pokušajte da se vratite samo šezdesetak godina unazad, a možda manje. Rijetko ko je imao “struju“, a sve je funkcionisalo, vjerovatno i bolje nego danas. Ljudi su se mnogo više družili i gradili međusobne društvene veze. To je ono što danas nazivamo društvenim kapitalom, koji se smatra za jednu od ključnih stvari u razvoju neke države ili regije.

Zaključak je da smo danas u situaciji da potpuno zavisimo od tehnologije. Ne samo razvoj, već ljudi, što je još gore. Većina od nas ne bi podnijela da ostane bez interneta, televizije i ostalih tehnoloških dostignuća. To bi vjerovatno bio mnogo veći šok od mnogih stvari koje bi trebale da nas šokiraju, a polako postaju normalne.

Međutim, da ne bude da je ovo samo kritika, svako vrijeme ima neke svoje specifičnosti, naredne generacija će već imati neke svoje “zavisnosti“.

Čak je i moja inspiracija morala čekati povratak napajanja da bih je podijelio sa našim čitaocima.

M.V.